ARENA U DŽUNGLI

JUTARNJI U SRCU AMAZONE Vatrene u Manausu čeka pakao - vlažnost je 90 posto, jedva se diše

Novinar Jutarnjeg na stadionu na kojem će igrati Hrvatska i Kamerun
 AFP

Arena da Amazonia Vivaldo Lima, kako glasi puno ime novog stadiona u Manausu, spremna je 96,95% za predstojeće Svjetsko prvenstvo, naglasio je domaćim i stranim novinarima 117 dana prije početka Mundijala Miguel Capobiango, koordinator Organizacijskog odbora SP-a za brazilsku državu Amazoniju.

Kao prvi hrvatski medij koji je zahvaljujući američkoj sekciji Međunarodne udruge sportskih novinara (AIPS) imao čast i privilegij kročiti na 669,5 milijuna riala (otprilike 200 milijuna eura) vrijedan objekt, mogli smo se i sami uvjeriti u istinitost njegovih riječi.

Predostrožnosti radi, svi posjetitelji stadiona zadužuju kacigu i fluorescentni prsluk, kao i radnici, te potpisom jamče da ulaze na vlastitu odgovornost jer ‘slamnata košara’, koju imitira čelična konstrukcija stadiona, još nema uporabnu dozvolu. Također, zabranjen je ulazak u kratkim hlačama, majicama ili haljinama, japankama, čak i tenisicama(?!).

Predah za osvježenje

No, za razliku od okoliša, utroba stadiona, travnjak, golovi, gol tehnologija, tribine, sve je na svome mjestu, moglo bi se već zaigrati i za bodove. Odmah smo primijetili da su tribine doslovce spremne za ‘vatrene’ koji se ovdje 18. lipnja u 2. kolu natjecanja u skupini A nadmeću s Kamerunom: naime, tri četvrtine od 42.618 sjedalica predviđenih za gledatelje (u tri razine, srednja su lože, kao na Wembleyju) žute su s narančastim plamenovima, sve oslikana vatrica do vatrice, pa ako ih mnogo i ostane prazno, što je po trenutno prodanim ulaznicama Hrvatima izvjesno, moći ćemo ih računati pod svoje...

Kako smo ušli malo nakon 18 sati, kada će započeti tri od četiri dvoboja na Areni, na terenu će igrači teško disati i znojiti se iznadprosječno, jer je vlažnost zraka u Manausu blizu 90 posto i zimi i ljeti. Jedino što je u lipnju manja vjerojatnost pljuska ili kiše, što je dobra vijest za one s ulaznicama za prva dva-tri reda prve od tri razine tribina. Naime, nekoliko najdonjih redova nije pod krovom, Capobiango tvrdi da bi produžena izvedba krova znatno poskupila projekt...

U vrijeme početka ogleda s Kameruncima u Manausu, koji je samo 300-tinjak kilometara ispod ekvatora, bit će sumrak i upalit će se 410 reflektora postavljenih oko krova stadiona kojem domaćini tepaju Vivaldao (veliki Vivaldo, Vivaldinho bi bio mali); ime je dobio po Vivaldu Limi, liječniku, odvjetniku, političaru i novinaru iz prve polovice prošlog stoljeća, koji je bio i predsjednik Nacionala, najuspješnijeg nogometnog kluba iz Manausa, koji trenutno tavori u 4. brazilskoj saveznoj ligi i na utakmice mu dolazi jedva dvije do tri tisuće navijača. Većina Amazonaca, naime, navija za najbolje brazilske klubove, iz Săo Paula i Rio de Janeira, no to je druga tema...

Dobra vijest je što prvu utakmicu u Manausu tijekom SP-a igraju Engleska i Italija, tražili su dvominutne predahe na polovicama svakog poluvremena za osvježenje vodom zbog gubljenja tekućine na tropskoj sparini i ako im Fifa udovolji, isti će scenarij biti i u ogledima Hrvatske i Kameruna, SAD-a i Portugala te Hondurasa i Švicarske.

Nema komaraca

Još jedna dobra vijest je i što u Manausu, suprotno lažima engleskih medija odmah nakon ždrijeba, nema nikakve najezde komaraca, pauka i sličnih čudovišta; zbog kiselosti rijeke Rio Negro na koju je naslonjen ovaj gotovo dvomilijunski grad insekti su u džungli, daleko od stadiona i urbanih zona gdje će biti navijački punktovi (najviše na Avenida do Turismo). No, za svaki slučaj, jer čudni su putevi nogometnih turista, preporuča se cijepljenje protiv žute groznice najkasnije osam dana prije leta, jer toliko treba da se stekne imunitet. U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo cijena vakcinacije je 288 kuna...

Vratimo se Areni, koju je konstruirala multinacionalna kompanija iz Belo Horizontea, Andrade Gutierrez. U njenom krugu je i sambodrom za 100.000 gledatelja, što je Fifa dopustila samo u Manausu, te dvorana za gimnastiku i kongresni centar. Preostalih 3,05% nedovršenosti odnosi se na okolicu stadiona, prilazne ceste, sanitarne čvorove. Zanimljivo je što će se posebnim sustavom kišnica koristiti i za polijevanje terena i čišćenje toaleta, kako bi se uštedjelo na pitkoj vodi.

Remi s Brazilom 1996.

Odmah i upozorenje, voda iz vodovoda u Manausu nije za piće, samo flaširana dolazi u obzir, stoga se preporuča i uzimanje tableta protiv malarije, najmanje dan prije puta, kutija sa 12, što je dovoljno za četiri do pet dana Manausa, stoji 600 kuna...

Gradnja stadiona, na istom mjestu gdje je bio stari Vivaldao, na kojem je Hrvatska B-reprezentacija remizirala 1-1 s brazilskom olimpijskom vrstom 1996. godine, kad Manaus, inače treći brazilski industrijski grad (elektronika, automotoindustrija), još nije bio toliko urbaniziran, počela je u lipnju 2010. i trebala je završiti za tri godine, no zbog kašnjenja uplata federalne brazilske vlade kasnili su i radovi.

Kako su u međuvremenu poginula trojica radnika, što je izazvalo prosvjede nešto više od tisuću Manaušana, što je ipak puno, puno manje nego u ostalim brazilskim gradovima, organizatorima se više ne žuri s rokovima.

Trenutno kao datum završetka egzistira 14. ožujka, a 22. svibnja probna utakmica, no najvažnije je da će do 14. lipnja i dvoboja Rooneyja i Balotellija Vivaldao zasjati punim sjajem.

Samo četiri dana kasnije ovdje će svoj mundijalski debi imati ‘Mariao’ Mandžukić, da bi 22. lipnja amazonsku travu gazila i Fifina Zlatna lopta ‘Cristianao’ Ronaldo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 22:24