RAT NA ULICAMA RIMA

Kad marširaju komunisti i fašisti

Nogomataši Lazija dat će sve od sebe u nedjeljnom derbiju u Rimu kako bi spriječili gradskog rivala Romu da dođe do naslova prvaka Italije
 La Gazzetta dello Sport

ZAGREB - Rivalitet Rome i Lazija, dviju momčad iz ‘vječnog grada’, jedan je od najvećih na svijetu, ‘Derby della Capitale’ oduvijek je utakmica visokog rizika s obzirom na netrpeljivost, gotovo međusobnu mržnju navijača ovih klubova.

Momčad Lazija ove je sezone slaba, tavore pri dnu ljestvice, no derbi, za Lazio rezultatski ne tako važan, na zajedničkom Olimpicu bit će možda i presudan - hoće li vodeća Roma osvojiti svoj četvrti scudetto nakon 1942., 1983. i 2001. Pobijedi li Lazio, a za njihove bi navijače to bio najveći praznik, navijači s Curve Nord (sjever) dobili bi dar veći nego da i sami osvoje naslov prvaka. ‘Nek’ mi ugine krava, ali mrskom susjedu dvije.’

Desnica i ljevica

Za Romu i Lazio i njihov nogometni svijet ne vrijedi Fifina krilatica kako politici nema mjesta na stadionima. U njihovim je utakmicama politika čak i najvažnija odrednica. Talijani su fanatično politički narod (kao što je slučaj i u našim prostorima), tradicionalna vječita borba ‘crvenih i crnih’ redovito se s rimskih ulica prenosi na tribine na kojima se sukobljavaju - slikovito rečeno - komunisti i fašisti. Premda su i Roma i Lazio inicijalno tvorevine fašističkog režima Benita Mussolinija, danas je situacija bitno drugačija. Oni koji daju podršku Laziju regrutiraju se iz političke desnice, većinom iz bogatijeg sjevernog dijela grada, dok se Romanisti deklariraju kao ljevičari koji dolaze iz siromašnijeg radničkog staleža.

Za podsjećanje, Roma je nastala 1929. ‘fuzijom’ triju klubova (Roman, Alba-Audace i Fortitudo). Duceovu ideju o snažnom rimskom klubu, koji bi parirao bogatijim klubovima iz Milana i Torina, u djelo je sproveo Italo Foschi, a nije je prihvatio moćni general Giorgio Vaccaro koji je vodio Lazio te su nebesko-plavi ostali kao samostalna ‘institucija’.

Naravno, kao i pri svakom susretu, u nedjelju će na ulicama Rima vladati opsadno ‘ratno’ stanje. Kad u Rimu marširaju komunisti i fašisti, i najgore se može očekivati. Tako je ‘bratoubilačka ljubav’ 1979. odnijela jedan život. Vincenzo Paparelli, Lazijev fan, umro je nakon što ga je navijač Rome signalnom raketom pogodio u oko. Romini su navijači 2004. prekinuli utakmicu proširivši glasinu da je policija ispred stadiona ubila dijete, a ni prošli međusobni susret nije prošao bez kravala. Utakmica je bila prekinuta jer je teren zasut bakljama.

Rasizam i antisemitizam

Politički stavovi Lazijevih navijača su takvi da često rabe fašističke simbole, svastike i slične ‘ukrase’ na transparentima, a nisu im mrska ni ostala rasistička obilježja. Najbolje ih je ‘shvatio’ Paolo Di Canio koji je ostao zapamćen po pozdravu visoko uzdignutom desnicom te je kao takav i danas najveći klupski ljubimac.

Židovska populacija iz Rima (u pravilu daju podršku Romi) često je na udaru Lazijevih simpatizera pa je tako na derbiju 1999. na ‘curvi nord’ osvanuo ogromni 50-metarski transparent zaista ogavnog sadržaja: “Auschwitz je vaša domovina, pećnica je vaša kuća.” Romini tamnoputi igrači uvijek su na udaru te je jedan drugi transparent poručivao kako je Roma “klub Crnaca koje vode Židovi”. Romini su ultrasi uzvratili: “Lazio je klub ovaca vođen čobanima.”

Bez obzira na konkretnu koreografiju, jedno je sasvim sigurno, Rim će u nedjelju podsjetiti na Belfast ili Bejrut. No, Rimljani su navikli, odavno je to postao ‘folklor’.

“Do or Die” gradski derbiji

ROMA vs LAZIO, Rim, Italija

CELTIC vs RANGERS, Glasgow, Škotska

GALATASARAY vs FENERBAHCE, Istanbul, Turska

OLYMPIAKOS vs PANATHINAIKOS, Atena, Grčka

INTER VS MILAN, Milano, Italija

BOCA JUNIORS vs RIVER PLATE, Buenos Aires, Argentina

PALMEIRAS vs CORINTHIANS, Sao Paulo, Brazil

C. ZVEZDA vs PARTIZAN, Beograd, Srbija

WYDAD vs RAJA, Casablanca, Maroko

PENAROL vs NACIONAL, Montevideo, Urugvaj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:22