NEUMOLJIVA STATISTIKA

KLJUČNI ČOVJEK MODRIH Što je zajedničko svim kiksevima Dinama u HNL-u? Nije igrao Brozović...

Mladi veznjak Modrih nije igrao protiv Hajduka, Splita, Zadra, HD-a u gostima, Austrije u Zagrebu...
 Ronald Gorsic / CROPIX

Dinamo je u Prvoj HNL dosad uz devet pobjeda ubilježio tri neodlučena rezultata i dva poraza. Modri su poraženi od Hajduka (2:0) i Splita (1:0), neodlučeno su odigrali s Rijekom (0:0), Hrvatskim dragovoljcem (1:1) i Zadrom (0:0). Evo jednog interesantnog podatka. U svim tim utakmicama, osim one s Rijekom na Kantridi, nije igrao Marcelo Brozović! Zaključak je vrlo jasan, kad u momčadi nema Brozovića, Modri ostvaruju loše rezultate u HNL-u.

Možemo posjetiti i Dinamove europske oglede. Brozović je u prvom sudaru s Austrijom iz Beča u Maksimiru ušao tek u 83. minuti, kad je već sve bilo izgubljeno, ali je zato u uzvratu, u najboljoj modroj prezentaciji sezone bio je među najboljima u prekrasnoj, ali Pirovoj pobjedi od 3:2. Bio je među najboljima i protiv PSV-a. Kad se još nadodaju sjajne Brozovićeve igre i šest golova u dresu U-21 reprezentacije Hrvatske, što je, recimo, samo gol manje nego što je zabio Eduardo u cijelom ciklusu 2005/06., onda je jasno da je veznjak postao jedan od krucijalnih igrača maksimirskog kuba.

Priča o Brozoviću posebna je zbog činjenice da se radi o mladom igraču koji je u “maksimirskoj šumi” najviše napredovao u posljednjih godinu dana, ali i zbog jedne zanimljivosti koja možda nije u fokusu, a radi se o doprinosu stranih i domaćih igrača. Od početka sezone, od onoga ljetnog prijelaznog roka kad je vrhuška kluba posegla za stranim igračima (Migliore, Pinto, Soudani, Fernandes, Sare, kasnije Sandomireski), svi reflektori bili su upereni u te momke. Soudani i Fernandes pokazali su se dobrim izborom, najbolji su strijelci momčadi, Pinto je također ponudio zamjetne kvalitete.

Međutim, Dinamo se bez obzira na investicije u strance našao u velikoj krizi, nije se plasirao u Ligu prvaka, osvojio je tek bod u Europskoj ligi, više nije prvi niti u HNL-u. U međuvremenu je promijenio i dva trenera. Analiziralo se uzduž i poprijeko zašto je tome tako, secirali su se igrači i bivši treneri, raspravljalo što bi se trebalo poduzeti da Modri ponovno počnu djelovati i nalikovati na momčad. Dva puta je mlađi Mamić uletavao na klupu umjesto smijenjenih Jurčića i Ivankovića, oba puta mu je uspjelo oživjeti momčad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:40