IZBORNIK UOČI ISLANDA

KOVAČ UVODI NJEMAČKU DISCIPLINU 'Dosta improvizacije, mora se znati tko što radi'

'Marko Livaja me nije zvao (smijeh)! Zna se red, na to pitanje ne trebam niti odgovarati'

Hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom novog stožera na čijem je čelu Niko Kovač (42) u nedjelju popodne počinje pripreme za dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, s Islandom, 15. i 19. studenoga.

Na Islandu prijeti snijeg

Prvi trening je u 18 sati na Hitrec-Kacijanu, a put Reykjavika se leti već u srijedu nakon ručka, kako bi se dobio dodatni dan za aklimatizaciju na polarnu noć i vjetar, a prognoza je i snijeg. Sunce, naime, sljedeći tjedan na Islandu izlazi tek nešto prije 10 ujutro, zalazi već u pola pet popodne, iako teren ima grijanje, travnjak će zbog jakog vjetra biti na granici leđenja, a temperatura uoči početka utakmice, 19 sati po lokalnom, 20 po srednjoeuropskom vremenu, od -5 do -7.

- Ne možemo utjecati na vrijeme, no pripremit ćemo sve što je potrebno, opremu za sve uvjete imamo, prilagodit će se naši dečki, kao što će se i njihovi. Opasnost postoji jedino ako na dan utakmice padne snijeg, no domaćini će poduzeti sve, jer i njima odgovara dobar teren, za normalan nogomet - kaže Niko Kovač i naglašava:

Cilj je odlazak na SP

- Nama iznad svega stoji cilj, Brazil. Dobili smo prigodu da možemo razigravati za SP i s time treba živjeti.

Niko ne želi puno o mogućoj postavi s obzirom na uvjete za igru i karakteristike igrača koje je pozvao:

- Njihov izbornik razmišlja kako ćemo mi igrati pa ne bih previše u detalje. Ali, naš nogomet mora biti brži u protoku lopte. Mi smo tehnički jaki da možemo zadržati loptu, ali današnji nogomet ide prema brzini, okomitosti, u transformaciji se sve odlučuje. Teško je probiti ičiji blok od 10 igrača, onaj tko se prije može otvoriti i iskoristiti dezorganizaciju suparnika je u prednosti. Tražit ćemo sigurno stil, način i sustav koji će našim igračima odgovarati. Namjerno smo pozvali tehnički kvalitetne i brze igrače, to je u današnjem nogometu neophodno. Prije 20-30 godina igrači nisu bili sporiji nego danas, ali danas su veća ponavljanja, prije su možda pet-šest puta morali ponoviti duži šprint, a sada 20-30 puta. Napredak u tom segmentu je stvar treninga, znanstvenog pristupa, ponavljanja...

Kovač je s našom mladom vrstom radio osam mjeseci u 10-ak okupljanja, u dva-tri dana do Islanda vrijeme mu nije saveznik:

Iličević je spreman

- A-reprezentativci imaju više iskustva i kvalitete u odnosu na mlade, igraju u zahtjevnim europskim klubovima, neće im to što ću tražiti biti nešto novo, a i mladi su u relativno kratkom roku puno stvari automatizirali. Sastavili smo nekoliko treninga do prve utakmice, nadam se da ćemo ih stići odraditi...

Činjenica je da nam nedostaju krilni igrači, koji traže loptu u prostor, a ne u noge. Sudeći prema popisu, na kojem su uz Perišića mladi Rebić i povratnik Ivo Iličević, Kovač je toga svjestan. Iličević je blistao u mladoj vrsti pod Ladićem, Bilić ga je htio voditi na Euro 2012., ali se ovaj ozlijedio i nikako da uhvati kontinuitet u svome klubu, HSV-u:

- Razgovarao sam s momkom i s njegovim trenerom Van Marwijkom. Odluka je moja kao i odgovornost, svjestan sam da se neće svakome sviđati. Moraju igrati oni koji su najbolji. Iličević je bio jedno vrijeme ozlijeđen, ali kroz razgovor s njegovim trenerom došao sam do zaključka da je sada spreman. Van Marwijk ga postupno kroz 15-20 minuta po utakmici dovodi u optimum. Htio ga je prebaciti u U-23 momčad, ali je vidio na treningu da mu pravi razliku i na osnovu toga ga ostavio u prvoj momčadi. Kako Ivu već više godina pratim, još od Kaiserslauterna, znam kakav je kad je zdrav, smatram da je to sigurno igrač koji nama može puno donijeti.

Miks mladih i starih

Kovač ističe da nitko od igrača tko nije na popisu za Island nije otpisan:

- Svima koji su pozvani dajemo apsolutno povjerenje, oni su ti koji su izabrani za ove dvije utakmice, a što će biti u budućnosti... Svatko ima prigodu pokazati nam da je zaslužio poziv, ali kroz djelo na terenu. A moja je odgovornost da za Hrvatsku igraju najbolji.

I Bilić i Štimac susretali su se s nezadovoljstvima takozvanih senatora kada ne bi igrali više od jedne-dvije utakmice. Niko i brat Robert kartali su sa Šimunićem i Olićem, koji nisu igrali na Euru 2012., a Eduardo i Kranjčar ulazili su u zadnjim minutama. Kakva je njihova perspektiva kod Kovača glede Mundijala? Neki poput Olića otvoreno su izjavljivali neka ih se ne poziva ako nisu u prvom planu...

- Situacija je takva da ne bih želio drugi korak prije prvog. Hajdemo prvo odigrati ove dvije utakmice. Kako rekoh, svi koji su pozvani, na njih računam. I svi su odgovorni za se, da nam pokažu da su spremni igrati, da zaslužuju poziv. A ja, odnosno mi u stožeru bit ćemo maksimalno korektni prema svima, takav sam bio kao igrač i takav sam čovjek. Znam koliko je to teško u nogometu, jer stalno moraš vagati ovaj ili onaj. No, dobro je imati ‘mišung’ iskusnih i mladih, samo mladi ili samo iskusni u momčadi baš ne funkcioniraju.

Dortmund je, kaže Kovač, također mlada momčad, ali ima četiri-pet starijih koji drže svlačionicu.

- Bitno je da oni koji su nešto prošli, svojim ponašanjem budu primjer, poglavito izvan terena, ali i na terenu. Ovi naši to znaju, jer osjetili su me kao igrača, a ja se nisam promijenio, ostao sam autentičan, uvijek svoj. Nekima je to bilo ‘ajde Kovač, šta ti uvijek ovo, šta ono’, ali jedan mi je priznao da mu je kad je dobio koju godinu postalo jasno zašto sam ja bio takav. Uvijek sam bio malo ozbiljniji u svakom pogledu, za neke sam bio, fali mi prava riječ...

Nijemac, Švabo, tako su rođenog Berlinčanina zvali i novinari i navijači!

- Ja to ne vidim negativno... No, malo mi smeta to isticanje Nijemaca, jer mi Hrvati to isto možemo. I moramo, jer to je preduvjet za uspjeh. Nijemac kaže, pola života je programiranje, planiranje i organiziranje. Pola života! A hajdemo se zapitati mi Hrvati koliko je nama... Ja moram svaki dan znati koji mi je zadatak, u kojem terminu, a ne improvizirati, iako je ponekad i improvizacija dobra i potrebna. Organizacija nam mora ući u krv. Ja to imam od malih nogu, a nema razloga da tako ne bude ni u Hrvatskoj, jer što je dobro moramo preuzeti, a loše odbaciti.

Želja za dokazivanjem

Kapetan Srna sa 31 godinom spada u starije, ali ima i najveću minutažu u klubu:

- Ja sam igrao do 37., nisu to nikakve godine, ima samo dobrih i loših, a ne starih i mladih. Ako je mlađi uvijek bolji, nitko od 30 ne bi više igrao. To vrijedi i za trenere, mladi ne bi trebali ništa znati, a stari sve, a nije baš tako, u sredini smo negdje. Darijo igra puno, jer to može. Kako imam specifičan odnos prema onima s kojima sam igrao, osjetio sam u razgovorima njihovo iščekivanje predstojećih utakmica, žar za dokazivanjem.

Također, veli Niko, prednost nam je što smo tri doigravanja već prošli.

- Srna, Joe i Plete su igrali i protiv Slovenije, Tursku skoro svi, ali to ne znači da smo sigurni za prolaz. Papir i priča su jedno, ali teren pokazuje jedinu istinu.

Kovač: Livaja me još nije nazvao, a zna se red

Niko Kovač je dosad uvijek isticao da mu je važno i ponašanje izvan terena, jer jedno uvjetuje drugo. Kod nas je ljetos izvan terena najeksponiraniji Sammir, iako nije jedini...

- Kad sam došao u mladu selekciju, inzistirao sam, jer tako sam školovan u Njemačkoj, s time sam odrastao, tako su me odgajali svi klubovi, da reprezentativac mora biti uzor i na terenu i izvan njega. Mora biti uzor jer ima veliku odgovornost prema mlađima, da ih pokreće na pravi nogometni put.

U mladoj reprezentaciji Kovaču je disiciplinu narušio Marko Livaja, koji se sad kad je Niko izbornik A-vrste posuo pepelom i preko Jutarnjeg lista javno ispričao za nejavljanje na mobitel:

- Mene nitko nije zvao (smijeh)! Zna se red, na to pitanje ne trebam niti odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:32