LAV IZ RIJEKE ZA NOVI GLOBUS

LEON BENKO 'Bojim se doktora koji su me liječili pijavicama, ali bez psihologa ne idem na stadion'

I moj sin igra za Rijeku. Da mogu, roditeljima bih zabranio ulazak na stadion i na treninge. Jer, trener osjeća veliki pritisak zbog nas

Bilo je loše. Jako loše - iskreno će mi reći Leon Benko u ponedjeljak oko podneva nakon jutarnjeg treninga na Kantridi. Večer prije njegova Rijeka presušila je na Maksimiru. Očekivao se veliki derbi, očekivala se odlična igra Rijeke, očekivao se Benkov pogodak za pobjedu, no dogodio se Soudani u 93. minuti utakmice.

Dinamo je nanio prvi poraz Rijeci u sezoni i barem nakratko utišao euforiju na Kvarneru. Mantra koju sportaši, a posebno nogometaši vole ponavljati, kako je ranjeni lav, najopasniji, pokazala se ispravnom. Jer Dinamo je praktično bio na koljenima, piše Globus.

Proteklog tjedna hrvatski se prvak osramotio u Bugarskoj s gola od Ludogoreca, a Rijeka je protiv Real Betisa, pogotkom Leona Benka, osvojila povijesni bod u Europskoj ligi. Bod koji ih je napunio samopouzdanjem pred okršaj u Zagrebu, bod koji im je ulijevao nadu da će se iz Zagreba na Kantridu vratiti kao prvoplasirana ekipa hrvatske nogometne lige.

Ali Rijeka je bila jako loša.

“Da, izgubili smo. Oni su bili bolji i to je to. Danas je već novi dan”, kaže mi Benko.

U njegovu glasu osjeti se da ga je poraz pogodio, ali da će ga baciti u depresiju, e to je teško očekivati. Barem je takav dojam Benko ostavio na mene nakon malog noćnog razgovora koji smo vodili u hotelu Panorama u Zagrebu, večer prije velikog derbija. Bio sam uvjeren da će me odbiti, jer mi je moja “veza” iz riječke svlačionice više puta ponovila kako Benko nije tip koji bi razgovarao o svemu i svačemu, posebino ne prije tako važne utakmice.

“Nije mi jasno kako Benko može odbiti razgovor s Mamićem pa makar bila i večer prije utakmice s Dinamom”, komentirao sam autoironično. No bila je to rečenica koja je razbila šifru i dogovor je ipak pao.

Oko 21.40 laganim korakom spustio se u predvorje hotela.

Riječki lav Leon Benko, trenutno najveća zvijezda domaćeg nogometa i čovjek koji igra u životnoj formi, nogometaš je vrlo čudne karijere koja bi lako mogla biti predložak za neki film. Bio je velika nada, mlada zvijezda u usponu, mladić koji je sve podredio nogometnoj karijeri, nije da je samo obećavao nego je već kao 21-godišnjak, kao igrač Varteksa, stvorio ime u HNL-u. Mladić koji je potpisao unosan ugovor s njemačkim prvoligašem Nürnbergom, i koji je nakon toga – nestao.

Lani je bio prvi strijelac lige, ove sezone je u 17 domaćih i europskih utakmica zabio 14 golova, što ga čini najboljim strijelcem HNL-a i trećim najboljim strijelcem u Europi.

Osim ovih impresivnih brojki, impresivan je i način na koji Benko zabija golove. Uz gol Betisu kojim je donio povijesni bod riječkoj ekipi u jednom europskom natjecanju, poseban je bio i nedavni gol Hajduku, kad je s lijeve strane terena, lijevom nogom iz voleja, pogodio desne rašlje nesretnog vratara Kalinića. Mnoge nogometne znalce podsjetilo je to na fantastičan gol legendarnog Marca van Bastena iz finala Europskog prvenstva 1988. godine. Da je kojim slučajem to učinio u dresu Hajduka, umjesto križa na Marjanu danas bi valjda već stajao brončani Benko.

Izbornik Igor Štimac uputio mu je predpoziv. Jedan od napadača se ozlijedio i logično je da Benko bude među onima koji će biti u sastavu protiv Belgije u petak. Benko se nada, ali se time ne opterećuje. “Nisam od onih koji će se nametati preko novina. Dokazao sam da vrijedim i još ću se dokazivati. Glupo mi je da ja pričam o sebi kako sam dobar i koliko vrijedim. O tome neka govore moji golovi i asistencije. Na meni je da igram, a o tome hoću li dobiti poziv, odlučuje neko drugi. Ne želim stvarati nikakav pritisak. Ako izbornik misli da mogu pomoći, spreman sam. Ako ne, zabijat ću u klubu. Izbornik ima svoj izbor i ja to poštujem. I tu cijela priča staje”, kaže mi.

Iako bi mu impresivne brojke i golovi, mogući poziv u reprezentaciju i veliki medijski interes mogli stvoriti pomutnju u glavi, Leon Benko potpuno je miran.

“Znate li o čemu sam razmišljao nakon utakmice protiv Hajduka i onog gola”, pita me.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:39