VELIKE AMBICIJE

'MA KAKVA KOALICIJA RIJEKE I MAMIĆA! OVE SEZONE ŽELIMO SRUŠITI MODRE' Damir Mišković otkrio Židaku

 Davor Zunic / CROPIX

U Rijeku nisam došao s plemenitim namjerama, bilo je u svemu malo i novinarske “prljavštine”. Zanimalo me je li Damir Mišković, novo lice na hrvatskom nogometnom nebu, već sklopio pakt sa Zdravkom Mamićem, jesu li njegove ideje, a očito ih ima, lijek protiv malarije u nogometnoj močvari i je li NK Rijeka napokon spremna prekinuti vječitu dominaciju Dinama, a povremeno i Hajduka u hrvatskom nogometu? I jesu li stvarno tako bogati, kao što se priča?

Rolex za Mamića

Sve moje zamisli je pokosio šarm tajnice Dajane, koja vjerojatno može zatajiti sve, osim onog što joj je Bog dao. Zbog njezine tople profesionalnosti odmah sam prekrižio pitanje je li Damir Mišković poklonio Mamiću sat za upoznavanje, vrijedan 50.000 eura, pristojnost mi je naložila da to pitanje zatomim u sebi. Koncentrirao sam se na nastup jednog sigurnog, samouvjerenog biznismena, koji na Kantridi želi stvoriti hrvatskog šampiona. U njegovom nastupu nema nemogućih misija, nema ni dvojbi o novcu, jer, o novcu je s takvim ljudima nepristojno razgovarati. Kada je počeo priču, otelo mi se:

Daleko ste dogurali za jednog golmana?

- Pokušavao sam u Orijentu, na Krimeji, Rijeka je bila previsoka za moj golmanski talent...

Golmanski uzor mu nije bio “portiere” Dino Zoff, već Borut Škulj, Slovenac na golu Rijeke.

- Da, bio sam golman, nitko nije savršen...

Upustili ste se u jedan projekt, koji je jednako težak kao i traženje nafte u Africi? Na Kantridi vas je dočekao klub inficiran malodušnošću, klub koji se borio za opstanak?

- Dva posto profita naša tvrtka pokušava vratiti zajednici gdje radimo, ali, kako je tvrtka rasla, pokušavamo vratiti nešto i gradovima odakle vučemo korijene. Gospodin Volpi, u čijoj familiji su svi bili vaterpolisti, odlučio je investirati u Pro Recco. Onda je bankrotirala Spezia, pomoglo se da se ne ugasi, došli su u drugu ligu i neka tamo ostanu. Kako sam ja iz Rijeke, pomagali smo vaterpolski klub, a onda se pojavio i nogomet. Pokojni Robert Komen raspitivao se o mogućnosti sponzorstva, ali, “na kraju dana” smo shvatili da 100.000 eura neće spasiti Rijeku, pa smo odlučili kupiti klub. Dali smo trogodišnju bankovnu garanciju na 1,800.000 eura godišnje, vjerujući da će to biti dovoljno za troškove igranja u Hrvatskoj ligi. Ali, naišla je euforija, Rijeka je nogometni grad, navijači su prepoznali našu ideju, za godinu dana smo napravili više nego što sam se nadao. Nismo pijani bogataši, koji bacaju novac u vjetar, to nije cilj, ali, s užitkom gledamo kako naš klub raste.

Dinamo je najjači

Kakva je perspektiva NK Rijeke?

- Prošle godine smo zacrtali da budemo među prvih pet, momčad smo sastavili na brzinu. Posrećilo nam se, bili smo treći. Bilo je to jedno vrlo zanimljivo prvenstvo, ljudi su se zapalili za nogomet, do zadnje minute se nije znalo tko ispada, tko ide u Europu. To će vratiti publiku.

Imate li već sada snage za hrvanje s Dinamom i Hajdukom?

- Dinamo je još uvijek ispred svih, i u igračkom i u organizacijskom smislu. Možemo svi mi biti ljubomorni, oni su najjači. Pokušat ćemo im se približiti, a napast ćemo ih sigurno. Kako će ispasti na kraju dana, ne znam...

Čini mi se da ste se u međuvremenu malo i naslonili na Dinamo? Po nekim informacijama, kupili ste od Dinama igrača za 700.000 eura, ne rađa li se koalicija Mišković - Mamić?

- Nije u pitanju nikakva koalicija s Mamićem. Kada sam došao u Rijeku, nisam imao nikakve veze s hrvatskim nogometom, niti poslujem s bilo kim u Hrvatskoj. Ali, naučio sam da morate učiti od najboljih, a danas je Dinamo najbolje organizirani klub u Hrvatskoj, htjeli mi to priznati ili ne. Rijeka je otvorena za razgovor sa svim klubovima, želimo podići razinu nogometa u Hrvatskoj ligi, jer, ako postoji samo Dinamo, a svi drugi životare ili žive na rubu bankrota, to ne čini dobro ni Dinamu, a ni cjelokupnom hrvatskom nogometu. Zato smo na našu Bijelu noć pozvali sve predsjednike, ne bismo li se našli za istim stolom. Devedeset minuta smo suparnici, ali, na kraju dana naša je dužnost da normalno komuniciramo. A tko će komandirati? Onaj tko ima veću moć i više novca.

Pitanje koje najviše zanima navijače Rijeke, kada će se klub s Kantride opet boriti za prvo mjesto?

- Svake godine, iako to ne ovisi samo o nama. Ovisi i o novcu...

Bez suludih investicija

Novca ima?

- Ima ga za određenu razinu. Rekao sam vam, borit ćemo se za jedno od prva tri mjesta, što znači da možemo biti i prvi! Ne letimo visoko, ne zavaravamo se, ne trošimo na kupovine kao pijani milijarderi, jer tih novca nemamo. Ove godine smo potrošili 4,500.000 eura, iduće ćemo potrošiti nešto više, samo smo u omladinsku školu investirali 1,200.000 eura. Cilj je biti u vrhu iduće tri godine, a nakon toga ćemo se pokušati popeti stepenicu više. No, to ne znači da i ove godine nećemo napasti prvo mjesto! U Europi nam je san plasirati se u grupu, ali to je samo san...

Sjećam se 1984. godine, kada je Rijeka na Kantridi potopila Real Madrid sa 3-1!

- Ah, svi se sjećamo te famozne utakmice, treba nam puno vremena i novca da opet dođemo na tu razinu.

Čovjek koji u Africi gradi ceste, crkve, brodove, injekcije protiv malarije, bunare, brodove i luku u Južnoj Africi, projekt vrijedan nevejrojatne tri milijarde dolara, danas je i arhitekt nove Rijeke. Ne one sive i sumorne Rijeke, koja će tek povremeno pokazati zube Dinamu i Hajduku, gdje je jedina svijetla točka bila odana navijačka grupa Armada. Najnovija strast Damira Miškovića je nogomet, a čovjek s takvim bankovnim garancijama može Rijeku vratiti u ‘84.! Poslužit ću se njegovom omiljenom poštapalicom - možda će se “na kraju dana” to dogoditi već iduće godine!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:33