JUNAK KOVAČEVE MOMČADI

MARCELO BROZOVIĆ MAJSTOR SLOBODNJAKA 'U klubu sve izvodi Sammir, ja se ne guram'

Marcelo Brozović je naš najbolji strijelac u kvalifikacijama sa šest pogodaka u četiri nastupa
 Nenad Dugi / CROPIX

Četiri pobjede u četiri utakmice, od čega dvije u gostima protiv dvaju prvorangiranih u skupini, Švicarske i Ukrajine, start je iznad očekivanja u kvalifikacijama za EP i OI novog saziva mlade hrvatske reprezentacije (godišta 1992. i mlađi) koju vodi Niko Kovač.

No, važnije od tih 12 bodova je saznanje da je stariji Kovač u proteklih devet mjeseci ovoj grupi igrača koje je proljetos upoznavao kroz U-20 selekciju usadio ono po čemu je bio prepoznatljiv na terenu: disciplnu, red, rad. Na oproštaju po povratku na zagrebački aerodrom naglašavao je “momci, arbeiten, šljakenzi”, a glede nastavka kvalifikacija (10 prvoplasiranih i četiri najbolja drugoplasirana 2014. čeka međusobno nokaut-doigravanje) smirivao medijsku euforiju rijelima “langsam, polako”.

Hrvatski Simeone

Kao što je Diego Simeone od igrača Atlética postigao da se bore kao on u igračkim danima, tako je i Niko Kovač već uvelike stvorio što se pristupa tiče “nove Kovače” u našem U-21 ‘mannschaftu’.

- Sve je savršeno organizirano, točno se zna tko što radi, izbornik predvidi svaki detalj i svatko zna koje su mu obveze na terenu - prokomentirao je svoj uzlet pod Nikom Kovačom, njegovim bratom Robertom također, Marcelo Brozović, naš najbolji strijelac sa šest pogodaka u četiri nastupa, od čega dva zaredom u četiri dana iz slobodnih udaraca:

- U klubu svi slobodnjaci pripadaju Sammiru, ja se ne guram. Ovdje je bilo unaprijed dogovoreno da Mateo preskače loptu, a ja pucam, dodao je ‘Broz’, koji je Lihtenštajnu, Ukrajini i Švicarskoj zabio i iz igre, i to ulascima u 16-erac iz drugog plana, što je najteže braniti. U Luganu je čak Brozović bio ‘lažna špica’, skupa s Mateom Kovačićem:

- Više volim biti zadnji vezni, jer tako sam više u kontaktu s loptom. Ne smatram čak da sam nešto posebno dobro odigrao, no iznenađen sam kako me ide udarac. Za Dinamo sam zabio samo u Beču, a ovdje mi sve ulazi. Pun sam snage, paše mi kad je ritam dvaju utakmica tjedno - dodao je Brozović, od suigrača istaknuvši vratara Zeleniku, koji je i u Ukrajini i u Švicarskoj imao jednu-dvije obrane koje su spasile našu momčad.

Uoči dvaju domaćinstava, Švicarcima 14. i Latvijcima 19. studenoga u Puli, naši će se mladi reprezentativci pripremati u Rovinju, “zato što tamo mogu trenirati pod reflektorima, a dani su sve kraći i uskoro se pomiče sat”. Niko Kovač misli na sve...

- Odrađujemo 100 posto obje faze, ofenzivu i defenzivu. Iako nisam bio zadovoljan u 1. poluvremenu jer su neki igrači srljali prema naprijed, u 2. je bilo gotovo savršeno - kazao je Kovač, koji je iznenadio kolegu Pierluigija Tamija s dvojicom veznih u vršku 4-4-2:

Pazimo se Latvijaca

- Stavio sam naše najbrže igrače, Šituma i Rebića, na prednje bokove, a s četiri vezista napunio sredinu jer tamo je suparniku najbrži put do vratiju. Neka ih preko bokova, to dulje traje, a primijetili smo i da im stoperi nisu baš jaki na lopti. Želio sam i bolju cirkulaciju dok imamo posjed, pa vrebanje okomicama u prostor. Da sam imao zdrave Pjacu i Mišića kao u Lavovu možda bih nas postavio drukčije...

Kovaču se lijepo poklopilo da s favoritima prvo gostuje, pa ih može čekati i iskontrirati, no sad je u dobitnoj situaciji, vjerojatno će i dva remija u uzvratima biti dovoljna za 1. mjesto.

- Polako, na malima se ne smije kiksati, Latvija je izgubila 1-5 od Ukrajine, ali može nekome pomrsiti račune, a to ne smijemo biti mi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:04