KRALJEVSKI KLUB

Mourinho: Još jedan vrhunski napadač i - bitka može početi

Nakon popunjavanja vezne linije i kupnje Carvalha, očekuje se još samo jedan, završni Mourinhov potez na tržištu. No taj je, čini se, složeniji od Rubikove kocke
 AP

ZAGREB - Ako se u narodnoj poslovici “po jutru dan poznaje”, onda se u nogometnom žargonu sezona poznaje po ljetu. Dva mjeseca u kojima klubovi grade svoju momčad mogu u mnogočemu odrediti njihovu konkurentnost u natjecanjima koja im predstoje. Znaju to svi vlasnici, predsjednici i treneri, arapski šeici su, kako vidimo, na tome doktorirali, a i posljednjih dana i José Mourinho razbija glavu oko dotjerivanja svojeg kadra.

Nestrpljivi navijači “kraljevskog kluba” neće biti nimalo blagonakloni ako Real ponovi sezonu nalik prošloj i ostane kratak na svim frontovima. Bez obzira na to što se Mourinho odmah nakon dolaska decidirano ogradio od mogućeg “tankiranja” u prvoj sezoni.

- Kada dobijem u ruke neku momčad, obično obećajem da ću je u roku od dvije godine dovesti na vrh. To što sam dosad i s Chelseajem i Interom već u prvoj sezoni osvajao naslove, bila je čista sreća. Nadam se da će navijači imati razumijevanja ne krene li odmah sve po planu - rekao je Mou.

No, hoće li doista biti tako? Promatranje Barcelone kako u vitrine pažljivo posprema trofeje nije nimalo ugodna stvar, stoga je i Portugalac, koji na svojoj koži već osjeća pritisak Santiago Bernabéua, u međuvremenu okrenuo ploču.

- Ako se želimo odmah uključiti u borbu za titule, trebat će mi još jedan napadač - poručio je Mourinho.

Španjolski mediji odmah su napravili skicu za portret čovjeka kakvog Real treba. U pitanju je čista “devetka”, onaj koji će pred protivničkim golom generirati strah, u jednom ili dva poteza efikasno završavati napade, usidriti se u šesnaestercu i na umu stalno imati - mrežu. U toj bi varijanti Higuaín i Benzema igrali ulogu drugog, nešto povučenijeg napadača, a preduvjeti za “egzekutora” bit će snaga, okretnost, snalažljivost u zraku i spremnost da se leđima okrene golu.

Zadnja dilema s kojom se Mourinho gnjavi jest - da li dovesti prokušanog, a time i skupljeg napadača ili pružiti šansu nekom od mlađih “wunderkida” i time preuzeti veći rizik?

Prema navedenim parametrima, najlogičniji je izbor Didier Drogba, pa su i namjere Reala da ga angažiraju brzo izašle u javnost. Iako su Bjelokošćaninu već 32 godine, cijena je i dalje paprena, a i neznatne su šanse da će u Chelseaju mirne duše gledati kako im odlazi najbolji igrač.

Posljednjih se dana stoga ozbiljno razmatraju i druge, nešto manje atraktivne opcije, a među prvima se spominju Llorente, Gómez, Amauri i Lukaku. U startu su odbačena naklapanja o zamjeni Benzema- Adebayor sa Cityjem ili uključenju u utrku za Ibrahimovićem.

Izbora je, dakle, solidan broj. Nakon što u detalje ispita situaciju na terenu, Mourinho će zbrojiti pluseve i minuse, zakucati na vrata Péreza i reći: “dovedi mi ovog”.

Mourinhove ‘mete’

Didier Drogba

Klub: Chelsea

Ljubav traje još iz idiličnih londonskih dana. Mourinho ga poznaje kao vlastiti džep i njega bi doveo prvog, ali Drogba je i najteže dosegljiv. Eventualni transfer po mnogima bi ipak bio - senzacija.

Romelu Lukaku

Klub: Anderlecht

Potencijal sugerira kako je pred Lukakuom, uz uvjet da ne bude težih ozljeda, barem 15 godina punjenja mreža. Ali, španjolska liga je ipak malo drukčija od belgijske. Osim toga, u ovoj sezoni ne bi mogao igrati u Ligi prvaka...

Fernando Llorente

Klub: Athletic Bilbao

Izvori tvrde da je Llorente od svih kandidata najbliže Realu, ali kamen spoticaja u pregovorima također je cijena (36 milijuna eura). Navijači su skeptični i u vezi s njegovom sposobnosti da u Madridu zabija jednako kao u Bilbau.

Mario Gómez

Klub: Bayern

Nakon Svjetskog prvenstva, na kojem nije odigrao zapaženu ulogu, u Realu su se ‘ohladili’. No, Gómez spada među jeftinije varijante, a u Bayernu ionako ne figurira u prvom planu.

Amauri

Klub: Juventus

Odlično se uklapa u opis igrača za kakvim u Realu tragaju, ali se zbog skromne statistike na ljestvici prioriteta nalazi na začelju. Ako se sve drugo izjalovi, tek će tada Amauri doći u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:04