MISTERIJ U LONDONU

MOURINHO SE PREVARIO Eto'o je na početku tjedna imao 32 godine, a danas već ima 39!

U Nigeriji s krivotvorenim dokumentima u par sati možeš postati vlasnik putovnice, tvrdi afrički novinar
 getty images

“Samuel Eto’o zapravo je navršio 39 godina. Rođen je 1974. godine, dakle ne može imati 35”, kaže Anna Barranca, talijanska frizerka koja se u The Sunu predstavlja kao bivša djevojka kamerunskog nogometaša.

Napadač Chelseaja koji je na početku tjedna imao 32 godine, posljednjih dana stari zabrinjavajućom brzinom i, kako je krenulo, Vedran Ćorluka i Dejan Lovren će ga ovog ljeta u Manausu pridržavati na izlazu iz tunela ili prilikom ulaska u zaleđe...

Priču o Eto’ovim godinama lansirao je Jose Mourinho posumnjavši u jednom neformalnom razgovoru da je napadač već dobacio do 35. “Special One” dobro je upoznao Kamerunca još u Interu i vjerojatno zna nešto što je ostatku nogometnog svijeta ostalo skriveno. Barranca potvrđuje: “Odmah je bilo očito da je Samuel stariji nego što je tvrdio.” Sumnja u “godinu proizvodnje” razbjesnila je Eto’oa, otkrio je novinarima u srijedu bivši kamerunski izbornik Claude Leroy.

- Mourinho mu je objasnio da ne treba vjerovati svemu što čuje, ali mogu vam kazati da je Samuel nakon svega vrlo bijesan - rekao je Leroy.

Veterani među mladima

“Slučaj Eto’o” obnovio je zanimanje medija za afričke nogometaše koje je kroz karijeru pratila sumnja da su nove klupske ugovore dobivali uz pomoć krivotvorenih godina rođenja. Blogosfera je puna osnovanih sumnji i optužbi, a u Fifinim arhivama moguće je naći kazne za krivotvoritelje.

Nigerijski savez je, za ilustraciju, kažnjen dvogodišnjom zabranom međunarodnih utakmica nakon što je otkriveno da su trojica članova olimpijske reprezentacije 1988. koristila drukčije godine rođenja u dokumentima od onih koje su koristili na prethodnim turnirima. Kazne baš i nisu imale očekivani pedagoški učinak jer su Nigerijci narednih godina ostali svjetski prvaci na ovom području. Nastupe njihovih U-17 i U-20 reprezentacija redovito su pratile sumnje da rosteri vrve podvaljenim veteranima, koji na taj način traže put prema angažmanu u europskim klubovima.

Izvjesni Femi Opabunmi bio je zvijezda U-17 SP-a 2001., sljedećeg ljeta već je igrao za seniorsku nacionalnu momčad protiv Engleske u Japanu kao “treći najmlađi sudionik seniorskog SP-a”, a 2005. je nastupao kao amater u nižerazrednim francuskim klubovima.

Nogometni djedovi

- Odlaskom u mirovinu većina naših nogometaša postanu djedovi. Prijatelj koji je igrao u nigerijskoj ligi priznao mi je da je navršio 34, ali mu u nogometnoj registraciji piše da je 21-godišnjak. U Nigeriji možeš ući u bilo koji imigracijski ured, krivotvoriti dokumente, promijeniti godinu i mjesto rođenja za nekoliko sati proces je završen i vlasnik si međunarodne putovnice, napisao je 2010. novinar George Onmonya nakon fijaska reprezentacije na Afričkom kupu nacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:28