POČINJE PRIMERA

Mourinhov izazov karijere: Može li srušiti Barcinu zlatnu generaciju?

Mourinho je u polufinalu Lige prvaka dokazao da se protiv Barcine poezije može ratovati teškom prozom, ali kladionice svejedno više vjeruju Barceloni nego Realu
 AP

ZAGREB - Godzila vs. Megalon, Terminator vs. Predator, Beatles vs. Stones... Tražite li nogometni produžetak priče o sudarima blockbustera, nećete predugo razbijati glavu jer Real Madrid vs. Barcelona zapravo nema ozbiljnu konkurenciju. Nova kampanja “la lige” počinje u subotu s tri uvodne utakmice, dok će velikani na teren dan poslije.

Suparništvo bez premca ove je godine začinjeno dolaskom Josea Mourinha na čelo kraljevskog kluba. Najskuplji trener današnjice, koji je karijeru započeo kao prevoditelj Bobbyja Robsona u Barceloni, doveden je kako bi prekinuo razdoblje katalonske vladavine. Proljetos je “Posebni” iz klinča s Pepom Guardiolom izašao kao pobjednik, ali tada je bio trener Intera, gdje njegov makjavelizam nije iritirao navijače gladne velikih rezultata.

Kako dugo će Mourinho izdržati u Madridu sa strategijom “tvrdo, oprezno, na 1-0”? Zlobnici kažu da će najglasniji navijač kraljevskog kluba - sportski dnevnik Marca - morati zaposliti najbolje svjetske spin-doktore ne bi li uvjerio navijače da igra bez igre nije hereza, te da bi im na kraju prvenstva objasnio da je drugo mjesto jednako vrijedno kao prvo.

Premda karizmatični Portugalac dolazi s aurom rođenog pobjednika, bookmakeri još uvijek više vjeruju čaroliji Barcelonine igre i predviđaju da će u svibnju Carles Puyol treći put uzastopce podići pokal državnog prvaka. Kralježnica momčadi, koju je Barca posudila reprezentaciji na SP-u, savršeno je očuvana, a momčad je u međuvremenu osvježena Villom i Mascheranom te jednako gladna pobjeda kao i na startu Guardioline ere, što je najbolje demonstrirala u dvoboju Superkupa pregazivši Sevillu.

Kako kotira ostatak konkurencije u “la ligi”? Atletico Madrid trebao bi se umiješati u borbu za vrh jer su Forlan i Aguero ostali u klubu, a s posudbe iz Juventusa vratio se Tiago. Bolji poznavatelji tvrde da bi svoj romantični epilog ovo prvenstvo moglo dobiti u plasmanu Athletica iz Bilbaa u Ligu prvaka sljedeće jeseni. Trener Caparros raspolaže sjajnom jedanaestoricom koja uključuje dvojicu osvajača naslova svjetskog prvaka, Javija Martineza i robusnog centarfora Llorentea.

Valencia je ovog ljeta postala bogatija za šezdesetak milijuna eura (transferi Ville i Silve), ali njezin je dug dosegnuo astronomskih pola milijarde, a momčad je slabo potkovana da bi se borila za trofeje. U silaznoj putanji je i Sevilla, čiji je predsjednik Del Nido potrošio previše trenera u posljednje vrijeme.

Hrvatski predstavnici u Primeri rijetki su i ne kotiraju baš najbolje. Sporting ( Mate Bilić) endemska je vrijednost jer ga po cijeloj Španjolskoj prate tisuće navijača, doveo je Nacha Nova iz Rangersa i nada se godini bez stresova te životu u sredini tablice. Real Zaragoza ( Marko Babić) bit će sretan opstankom u društvu najboljih...





Kraj transferne groznice i vrijeme naplate

Za razliku od ljeta 2009., kada je za pojačanja iskrcao dvjestotinjak milijuna eura, Real Madrid se u ovom transfernom razdoblju držao vrlo suzdržano i regrutirao je samo šestoricu novaka. Najzvučniji u tom društvu su njemački reprezentativci Özil i Khedira, najskuplji argentinski krilni napadač Di Maria (25 milijuna eura odštete Benfici). S Bernabeua su istovremeno ispraćene legende Raul i Gutti. Katalonski div je šampionsku svlačionicu oplemenio Villom, bočnim igračem Adrianom iz Seville te Mascheranom koji bi trebao začepiti rupu nastalu odlaskom Yaye Tourea.

I dok velikani kupuju zvijezde Svjetskog prvenstva, pa makar to bilo “pod ručnom”, na drugoj strani Primere nekoliko klubova proživljava teške financijske drame. Valencia je potonula debelo ispod površine i 60 milijuna eura od transfera Ville i Silve za “šišmiše” predstavljaju samo jednokratnu bocu s kisikom. Drugi posrnuli klub je Mallorca, čijoj konsolidaciji nije pomogao ni aktivan ulazak Rafe Nadala u upravljačku strukturu kluba. Zbog nagomilanih dugova Mallorca je izbačena iz pretkola Lige Uefe. Zanimljivo je da je njezino mjesto zauzeo Dinamov suparnik Villareal, na čijoj klupi sjedi najrigidniji trener lige. Za Juana Carlosa Garrida kažu da ima gard NYPD inspektora i da inzistira na vojničkoj disciplini u momčadi.

Real počinje na Mallorci

Parovi 1. kola: Hercules - Athletic Bilbao, Malaga - Valencia, Levante - Sevila (subota); Real Sociedad - Villareal, Espanyol - Getafe, Deportivo La Coruna - Real Zaragoza, Osasuna - Almeria, Racing Santander - Barcelona, Mallorca - Real Madrid (nedjelja); Atletico Madrid - Sporting Gijon (ponedjeljak)

Kako su trgovali ‘divovi’?

Real Madrid

Kupili:

Sergio Canales, veznjak, iz Racinga 6.000.000 eura

Ángel Di María, veznjak, iz Benfice 25.000.000 eura

Pedro Léon, veznjak, iz Getafea 10.000.000 eura

Sami Khedira, veznjak, iz Stuttgarta 14.000.000 eura

Ricardo Carvalho, branič, iz Chelseaja 8.000.000 eura

Mesut Özil, veznjak, iz Werdera 18.000.000 eura

Ukupno potrošili na pojačanja: 81.000.000 eura

Prodali:

Christoph Metzelder, branič, u Schalke slobodan igrač

Guti, veznjak, u Besiktas slobodan igrač

Raúl, napadač, u Schalke slobodan igrač

Ukupno zaradili na prodajama: -

Barcelona

Kupili:

David Villa, napadač, iz Valencije 40.000.000 eura

Adriano, branič, iz Seville 9.500.000 eura

Javier Mascherano, veznjak, iz Liverpoola 22.000.000 eura

Ukupno potrošili na pojačanja: 71.500.000 eura

Prodali:

Yaya Touré, veznjak, u Manchester City 30.000.000 eura

Dmitro Čigrinskij, branič, u Šahtjor 15.000.000 eura

Rafael Márquez, branič, u NY Red Bulls slobodan igrač

Thierry Henry, napadač, u NY Red Bulls slobodan igrač

Ukupno zaradili na prodajama: 45.000.000 eura

Ostalih pet najvećih kupnji:

1. Filipe, branič, iz Deportiva u Atlético Madrid

12.000.000 eura

2. Roberto Soldado, napadač, iz Getafea u Valenciju

10.000.000 eura

3. Diego Godín, branič, iz Villarreala u Atlético Madrid

8.000.000 eura

4. Tino Costa, veznjak, iz Montpelliera u Valenciju

6.500.000 eura

5. Mehmet Topal, veznjak, iz Galatasarayja u Valenciju

5.500.000 eura

Ukupna vrijednost kupnji u Primeri: 257.770.000 eura

Ukupna vrijednost prodaja u Primeri: 229.705.000 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 04:06