PROPAST LA MESIJE

NOVA ERA BARCE Klub napušta filozofiju stvaranja: ‘Kupovat ćemo kao Real, samo skuplje’

Barcina filozofija značila je forsiranje nogometaša iz vlastitog rasadnika, iz čuvene La Masije, nogometne akademije u kojoj su se školovali neki od najboljih nogometaša današnjice.

Raritet u nogometu

To je bio najjači brand Barcelone: domaća momčad koja je pod vodstvom Pepa Guardiole (također studenta klupske akademije) osvojila sve što se osvojiti moglo, istaknuvši pritom kandidaturu za jednu od najboljih momčadi u povijesti nogometa. Barca je imala potpis La Masije dok je Real gajio drugačiju fillozofiju - “los galacticosa” kupujući najbolje i, što je još važnije, najskuplje nogometaše na svijetu. U jednoj fazi Real se pokušao približiti ideji svog najvećeg rivala, ali je taj projekt, nazvan “Zidanes et Pavones”, zbog pokušaja kombiniranja velikih zvijezda i domaćih igrača završio neslavno.

Real je nastavio sa suludim trošenjem novca - vrhunac je bio kupnja Garetha Balea za sto milijuna eura - a tim putem sada kreće i Barcelona koja definitivno zaključuje “eru La Masije” i ulazi u fazu kada će se pokušati oduprijeti dominaciji Reala upravo njihovim najjačim adutom - novcem. Takav zaokret u klupskoj politici potvrđuje transfer Luisa Suareza koji bi za 90 milijuna eura trebao završiti u Barceloni. Suarez definitivno nije lik koji bi se uklapao u dosadašnju sliku Barce. Sa Suarezom Barca ulazi u rizik jer kontroverzni Urugvajac donosi sa sobom potpuno drugačiju priču čak i bez bizarnog skandala s ugrizom Chiellinija. Već je i dolazak Neymara proizveo previše turbulencija (predsjednik Sandro Rosell morao je odstupiti zbog nepravilnosti oko transfera Brazilca).

Izdašni sponzori

Ikonu Barce, Lea Messija, sada počinju okruživati igrači koji nisu navikli biti u nečijoj sjeni pa se spominje i to da se zapravo priprema teren za prodaju sjajnog Argentinca.

Stvar je u novcu kojeg na Camp Nou očito imaju više nego dovoljno. Sponzori iz Katra vrlo su izdašni i spremni su uložiti koliko god treba.

Barca je pokleknula pred novcem. Katarcima su prodali mjesto na dresu nakon 111 godina djevičanstva. Novac je razlog zašto će Barca promijeniti svoju filozofiju koja je sadržana u riječima “Mes que en club”. Katarski novac kupuje najveće zvijezde i sagradit će Barci novi stadion (350 milijuna teška je ponuda Qatar Airwaysa po kojem bi se stadion trebao zvati “Qatar Camp Nou”).

Zabrinuti Cruyff

To što će pritom napustiti dosadašnju politiku ipak mnoge zabrinjava. Slavni Johan Cruyff (njega je Rosell izbacio iz kluba oduzevši mu titulu počasnog predsjednika) bio je kritičan od početka “katarizacije Barce”. Kad se prvi put sponzor pojavio na dresu Barce, Cruyff je to ocijenio vulgarnim činom.

“Barca je bila jedinstven klub u svijetu nogometa jer nitko nije sačuvao netaknutim svoj dres kroz povijest a da je pritom ostao konkurentan na najvišoj razini. Prodali smo tu posebnost za šest posto godišnjeg budžeta. Shvaćam da u ovom trenutku više trošimo nego što zarađujemo, a to što smo prodali svoj dres pokazuje mi da nismo dovoljno kreativni nego smo postali vulgarni.”

Ako uspiju funkcionirati zajedno, Messi, Neymar i Suarez trebali bi ugraditi u Barcu južnoamerički stil koji je, vidjelo se to najbolje na Mundijalu u Brazilu, nadjačao španjolsku tika-taku. Ostaje vidjeti hoće li nova era Barce - s katarskim novcem i južnoameričkim stilom - ponoviti uspjeh “dream teama iz La Masije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:44