HIGH TECH HRVATSKA

NOVI KOVAČEVI LJUDI Irac GPS-om mjeri brzinu igrača, a Francuz vrši kompjutersku analizu

Uz izbornika Niku Kovača u stručnom stožeru su Robert Kovač, Vatroslav Mihačić, Igor Jukić, Goran Lacković, Branimir Ujević i, za austrijski dio priprema, Luka Milanović, koji neće u Brazil. Reprezentacija ima i trojicu liječnika, Borisa Nemeca, Zorana Bahtijarevića i Tomislava Vlahovića, igračima su na raspolaganju petorica fizioterapeuta, Bojan Radanović, Nderim Redžaj, Mario Petrović te Nijemci Thomas Sennewald i Karl Sternecker. Tu su i ekonomi Željko Mesić i Mladen Pilčić. No, Niko Kovač je pojačao strožer i s dvojicom eksperata za tehnologiju, to su Francuz Nicolas Iovier i Irac Barry Hamilton.

U novim ljudima u ekipu izbornik kaže: - Luka Milanović kolega je profesora Jukića na Kineziološkom fakultetu. On će biti s nama u Austriji, ali u Brazil neće ići. Imamo, dakle i videoanalitičara, ujedno i novi sustav SportsCode s kojim radimo, omogućava nam da što prije i brže analiziramo utakmice, ovo je avangarda, to koriste veliki klubovi, to smo upotrebljavali i u Red Bullu, a primjenjuju ga i u košarci, rukometu...

Iovier radi za tvrtku Sports Tech koja je vlasnik tog softvera, a Kovač ga je doveo na preporuku. - Do njega smo stigli preko poznanika, radi za klub Montpellier. Na svakoj utakmici obradit će ne samo nas nego i protivnike, pogotovo će to biti korisno za skaute Andreja Panadića i Marija Cvitanovića, moći će se više posvetiti analizi protivnika, neće gubiti vrijeme za izrezivanje nekih sekvenci iz utakmice. U Švicarskoj je Nicolas bio s nama da vidimo kako će to izgledati i bilo je vrlo dobro.

Drugi je Irac. - Hamilton će GPS sustavom mjeriti u kojoj brzini trče naši igrači, to smo koristili u klubovima. Sve to skupa čini mozaik na temelju kojeg možemo na treningu ocijeniti je li netko previše istrčao ili nije.

Kovač u zaključku:

- Neki će reći da je to sama tehnologija, ali malo po malo koristimo što i veliki klubovi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:58