LIMITIRANI DINAMO

PIŠE T. ŽIDAK Dragi profesore Ivanković, hitno uzmite metlu! Jer Mamić će inače brzo pomesti vas...

 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dragi moj profesore Ivankoviću, dobrodošli u treći nogometni svijet. Dobrodošli u svlačionicu, punu, ipak, limitiranih igrača, koji spadaju u treću europsku ligu. Može li se nešto drugo zaključiti nakon što je mega-Dinamo izgubio plasman u Ligu prvaka od jedne, sasvim prosječne bečke Austrije, a sada je uvjerljivo, da ne rabimo grublje riječi, deklasiran i u derbiju s Hajdukom. Još prije dvadeset dana s divljenjem sam govorio - kakvi igrači! Što mogu reći danas? Živio sam u zabludi. Žao mi je samo jednog izvanserijskog igrača, Fernandesa Juniora. Usamljeni su hrabri, ali i - nemoćni!

Ne znam kog je vraga proteklih dana radio profesor Ivanković? Zar mu profesionalna dužnost nije sugerirala i nalagala da nekoliko puta pregleda snimku utakmice s Austrijom u Beču, gdje je Dinamo progutao u najmanju ruku čudne golove. Zar nije shvatio gdje su Dinamove crne rupe, zar i tamo nisu primili golove koje ozbiljne obrane ne primaju ni u bunilu. Dinamovi “tornjevi” su opet zakazali, ne kupi li Zdravko Mamić ozbiljnog stopera, izgubit će i prvenstvo.

Tudorove kamikaze odigrale su utakmicu s “handžarom u ustima”. Igrali su na jedini način koji ne odgovara Dinamu, igrali su na rubu incidenta, a nerijetko bi čak zagazili u prljavi nogomet. No cilj opravdava sredstvo. Dobili su meč zahvaljujući izvanrednom Grigoriju Iluridzeu, plemenitom nogometašu, koji je za Hajduk dobitak na lutriji. Dobili su je i zahvaljujući snalažljivosti Marija Pašalića i nespretnosti Dinamove obrane, čija se me pasivnost i kukavičluk podsjetili na “promatrače Unprofora. Stajali su poput kamenih kipova i čudili se… Jest, bilo je i taktičkih prljavština, simuliranja, grubih faulova, ali sve je to obvezatni dekor i folklor derbija.

Ako izuzmemo hrabru utakmicu igrača svjetskog kalibra Fernandesa, pitam se što su odigrali ostali. Reprezentativci Šimunić, Ademi, Sammir, Soudani i Beqiraj? Njihov nogomet je pisanje nevidljivom tintom, tek dvaput su ozbiljnije zaprijetili Hajdukovom golu. Ali samo zaprijetili. Duje Čop je ušao prekasno, Halilović se nije snašao u poljudskom kotlu. Profesore, uzmi metlu, inače će je dohvatiti Mamić i prvo će pomesti vas i vaše diplome!

Vidio sam na tribinama transparent “HNS pederi”. U jednu ruku imate pravo, ponajviše zbog izostanka kandidature Splita za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. U drugu baš i niste u pravu, jer Hrvatska liga u zadnjih osam godina nikad nije bila zanimljivija, nogomet se vratio na terene Hrvatske lige.

Utakmica Hajduka i Dinama, unatoč mojoj ogorčenosti čudnom Dinamovom igrom i uz sve komplimente Igoru Tudoru, bila je vrlo, vrlo zanimljiva i napeta. Kao nekad. Jedino me začudila začuđenost TV komentatora Bože Sušeca - otkud tolika pirotehnika na tribinama, nakon tako strogih kontrola? Dragi Božo, zar ne znaš da je Torcida vlasnik Hajduka. A vlasnik radi što hoće…

Zapazio sam i jedan komični detalj. Hajdukovi igrači su istrčali s transparentom “Hrvatski Vukovar”. Dinamo, naravno, nije sudjelovao u tom apelu. Logično, zar mislite da Fernandes, Soudani, Pinto, Lima i ostali legionari znaju što za Hrvatsku znači Vukovar. I što je uopće Vukovar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:15