PARIŠKI DREAM TEAM

PIŠE T. ŽIDAK: PODJELA NOGOMETNE EUROPE Rooney, Nasri i Ribery idu u PSG, Mourinho i Falcao kod Abramovića

 AP

U današnjem top nogometu sve se vrti oko jednog trenera, Josea Mourinha, i jedne bestidno bogate obitelji katarskih naftaša. U njihovim rukama je Liga prvaka. Zarobljenici trenerske karizme Josea Mourinha su Real Madrid, Chelsea i Paris St. Germain, jedini oponenti su mu Bayern i Barcelona, iako je u Barceloni već bio. Kao prevoditelj. Na najboljem je putu da osvoji “La Decimu”, prema mišljenju ozbiljnih nogometnih persona, njegove šanse u ovogodišnjoj Ligi prvaka su najveće. Donese li desetu kantu na Bernabeu, gdje će mu biti kraj.

Između arapskog i ruskog kapitala, Mourinho je, po svemu sudeći, odabrao povratak u Chelsea. Iako se triput sastajao s Leonardom, sportskim direktorom PSG-a, iznevjerio ga je i obećao se Romanu Abramoviču, što je oslabilo poziciju Leonarda i on navjerojatnije odlazi s Parka prinčeva.

Spektakularni transferi

Nova stanica je Milano, Massimo Moratti ga zove da vrati negdašnji sjaj Interu, koji je potonuo toliko nisko da ga jedino vješta ruka Leonarda može osoviti na noge. U slučaju da Jose Mourinho napusti Madrid, a svi su izgledi da će se upravo to dogoditi, ostat će prazno mjesto trenera Reala. Iz krugova bliskih PSG-u, saznali smo da je kandidat broj jedan Carlo Ancelotti, iako će arapski šeici učiniti sve ne bi li ga zadržali. Iz istog izvora smo saznali da je Jürgen Klopp odbio mogućnost da sjedne na klupu kraljevskog kluba.

Naravno, uz preseljenje Mourinha, slijede i neke druge spektakularne selidbe. Portugalac od Abramoviča zahtijeva da Frank Lampard dobije novi ugovor, na taj način želi zavladati svlačionicom i pridobiti tribine na svoju stranu, koje ionako već dulje vrijeme zazivaju njegovo ime. No, za Mourinhom ide i Radamel Falcao, nogometaš Atletica iz Madrida, inače iz “štale” poznatog menadžera Mendesa, koji osim Cristiana Ronalda kontrolira i kolumbijskog napadača. Cristiano Ronaldo ostaje u Madridu, ali se ne zna sudbina Luke Modrića, na čijem je dolasku u Real inzistirao Mourinho. Nakon što Portugalac napusti Bernabeu, predsjednik će uzeti metlu...

Međutim, povod ovom napisu je nevjerojatna ambicioznost katarskih šeika, koji u Parizu žele stvoriti nogometni “dream team”, žele nogometnu reprezentaciju svijeta obući u dres PSG-a i iz grada svjetlosti zavladati nogometnim svijetom. New York Times ovako postavlja stvari: “...Nakon što je Thiago Silva nebeskim skokom pokupio loptu, predao ju je Davidu Beckhamu. Slijedi milimetarski precizan centaršut na glavu Zlatana Ibrahimovića, koji loptu spušta na noge Wayneu Rooneyju. Egzekucija nije upitna...”

Što s Beckhamom?

Šeici se definitivno spremaju na shopping u Englesku. Prva meta je Rooney, za navijače Evertona “Juda”, koji je 2004. godine s Goodison Parka preselio na Old Trafford. Naravno, pogled petrodolara prema engleskoj nogometnoj ikoni razbjesnio je Alexa Fergusona, koji će vrlo skoro početi pregovore oko produljenja ugovora. Bez obzira na nemoralnu ponudu iz Pariza, teško je povjerovati da će Rooney prijeći kanal. Plan B katarskih bogataša je povratak francuskih nogometaša u Pariz. Na meti su Franck Ribery, na čijem talentu je Bayern postao jedan od vodećih europskih klubova, zatim Samir Nasri iz Manchester Cityja, te Yohan Cabaye iz Newcastlea. Ne zna se što će biti s Beckhamom, kojega ugovor s PSG-om veže još dva mjeseca. Ako šeici doista žele sagraditi najmoćniju momčad na svijetu, Beckhama moraju poslati u “rezalište”. Iako nije tajna da šeik zna nazvati Ancelottija i pitati: “Je li David u udarnoj postavi?”

PSG i dalje, unatoč dominaciji u francuskoj ligi, oscilira. Igra fenomenalno u Barceloni, da bi deset dana kasnije u očajno slaboj utakmici izgubio u kupu od Eviana. Unatoč tome, pozicija Carla Ancelottija je čvrsta i za vjerovati je da će još godinu dana ostati na Parku prinčeva.

Lov na Ligu prvaka

Naravno, ako shopping u Engleskoj bude po ukusu talijanskog trenera, koji može birati između Madrida i Pariza. Ali, ako vam vlasnik u svlačionicu dovede Thiaga Silvu, Lucasa Mouru, Davida Beckhama, Zlatana Ibrahimovića, Ezequiela Lavezzija, Waynea Rooneyja i Francka Riberyja, onda je to zaista izazov. Zbog tako komponirane svlačionice i Mourinhu bi curile sline. Iako “Special One” preferira engleski nogomet, dok je “Ordinary One”, Ancelotti, odlučan da Pariz postane jedna od nogometnih metropola. Poput Münchena, Barcelone, Madrida i Manchestera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:01