SEDAM GODINA NESREĆE

Povijest Chelseaja je povijest frustracija

Inter je imao više prilika, hrabrije stopere, poštenije radnike. U četvrtfinale odlazi bolja momčad, slažu se engleski komentatori
 AFP

ZAGREB - Ovaj put neće biti medijskog plača i samosažaljevanja, neće se razvijati teorije zavjere niti proklinjati zlu sudbinu. Chelsea se oprostio od Lige prvaka jer je u osmini finala naletjeo na bolju momčad, što je Carlo Ancelotti priznao odmah nakon utakmice.

- Nismo kontrolirali utakmicu niti imali odgovor na Interov presing. Suparnik je osvojio previše lopti na sredini terena, bio je opasniji u prekidima i vrlo rijetko nam je dopuštao da razvijemo svoju igru. Žalim što nismo uspjeli ponoviti partiju sa San Sira - rekao je Ancelotti.

Nad Mourinhovim taktičkim rješenjima Talijan je do kraja utakmice razbijao glavu kao nad preteškim rebusom. Jutro poslije iz novinskih će analiza isplivati da je Inter dominirao u gotovo svim elementima igre i na svakom dijelu terena. Independent piše da je Sneijder bio vodeći kreativac na igralištu, da je Eto’o terorizirao domaću obranu, da je Lucio čvrsto zauzdao Drogbu i da je Thiago Motta odlično posvršavao prljave poslove pred obrambenim zidom ‘nerazzurra’.

Kada je trebalo pokazati kičmu, Lucio se ponio kao kralj džungle unoseći se u lice Drogbi. Kada je trebalo pokazati požrtvovnost, Maicon se bacio pred Maloudinu ubojitu loptu kao CIA-in bodyguard koji je spreman primiti metak umjesto svojeg predsjednika, zaključuje Daily mail. A cijelu je predstavu, naravno, orkestrirao Jose Mourinho koji je promijenio Inter jednako kao što je za svojih londonskih dana promijenio Chelsea. Mourinho si je nakon pobjede dao oduška udarajući po vratima svlačionice. Na press-konferenciji se ponio pomirljivo, Chelsea je portretirao kao ukleti klub.

- Chelsea je jedan polufinale Lige prvaka izgubio nepostojećim golom, a drugi nakon izvođenja jedanaesteraca. Ova je momčad u finalu poražena nakon kaznenih udaraca, prošle godine je ispala u polufinalu iako je trebala voditi 3-0 iz tri jedanaesterca. Povijest ovog kluba je povijest frustracija - rekao je Mourinho.

Portugalac je uoči utakmice Terryju poslao sms-poruku sadržaja “netko od nas dvojice večeras će biti tužan”. Tri godina nakon odlaska sa Stamford Bridgea ‘posebni’ je zadržao poseban odnos s nekadašnjim suradnicima.

- Chelsea je od početka ovog meča osjećao da je Inter bolja momčad što je očito frustriralo domaće igrače. Oni su moji igrači i moji ljudi, ali ovaj put sam bio neprijatelj. I neprijatelj je pobijedio.

Tako san Romana Abramoviča o najprestižnijem trofeju klupskog nogometa ostaje na čekanju i nakon sedam godina vladavine na Stamford Bridgeu...

Sedam godina Abramovičeva prokletstva u Ligi prvaka

2003./2004. polufinale, Monaco (1-3, 2-2)

Prvi Abramovičev juriš na vrh Europe zaustavio je Pršin Monaco. Nakon 44 minuta uzvrata Chelsea je imao 2-0, ali je popio dvije gorke pilule koje su označile početak LP-prokletstva.

2004./2005. polufinale, Liverpool (0-0, 0-1)

Jedan gol u 180 minuta, i to gol koji zapravo nije bio, odlučio je englesko polufinale. Računalni program kasnije je dokazao da lopta Luisa Garcije nije prešla gol-liniju na Anfieldu.

2005./2006. osmina finala, Barcelona (1-2, 1-1)

“Sudar svjetova” dogodio se već u prvom eliminacijskom kolu. Barçina kombinatorika pokazala se preefikasnom za Mourinhov fizički besprijekoran stroj.

2006./2007. polufinale, Liverpool (1-0, 0-1, 4-1 - 11m)

Te prvosvibanjske večeri na Anfieldu navijačima Chelseaja su se počeli gaditi jedanaesterci. Robben i Geremi nisu svladali Reinu, a Čech s druge strane nije mogao obraniti niti jedan udarac “redsa”.

2007./2008. finale, Manchester United (7-6 - 11m)

Najskuplje proklizavanje u povijesti nogometa. John Terry je trebao zabiti pobjednički “penal”, ali kramponi nisu bili dovoljno nabrušeni. Tešku večer na Lužnikiju promašajem u sedmoj seriji zapečatio je Anelka.

2008./2009. polufinale, Barcelona (0-0, 1-1)

Voo-doo lutka Toma Henninga Řvrebřa krasi vitrinu svakog fana “penzionera” otkad je Norvežanin propustio suditi nekoliko jedanaesteraca za Chelsea u londonskom uzvratu.

2009./2010. osmina finala, Inter (1-2, 0-1)

Mourinho se vratio na Stamford Bridge i dokazao da ne gubi u svom dvorištu, čak ni kada nosi “krivi”, Interov dres.

Mago Mourinho!

Najbolji igrač na terenu bio je Mourinho, zbog hrabrosti i pogođene formacije - kazao je Interov predsjednik Massimo Moratti, koji sanja ponoviti uspjeh svog oca Angela iz ‘60-ih

ZAGREB - Talijanski novinari su nakon londonske Interove potvrde plasmana u četvrtfinale Lige prvaka Joséu Mourinhu priznali da je “mago” (prijevod nepotreban, zna se tko je i zašto “Mago di Umago”), ali najveći kompliment portugalskom treneru-natjecatelju nisu čarobni epiteti, nego pohvale njegovim taktičkim rješenjima, poglavito sljedeća Gazzettina:

- Mourinho je sve iznenadio jer Chelseaju nije suprotstavio Inter “a la Italiana” kao lani u Manchesteru, s izoliranim Ibrom u špici, nego agresivni i odlučni, iako u istoj formaciji. Eto’o i Pandev na bokovima su se više trošili blokirajući Žirkova i Ivanovića nego napadali, pa je 4-2-3-1 formacija, sa Sneijderom iza Milita, zapravo bila više defenzivna nego ofenzivna, kako je nominalno zvučala. Klasična taktička priča o čaši dopola punoj ili praznoj.

Talijani, dakle, poput našeg trenerskog doajena Ivića, hvale Mourinhov pritisak, a ne čekanje u zoni na svojoj polovici, kako su naviknuti generacijama. Svome je treneru to priznao i predsjednik Massimo Moratti, čija obitelj je bila na čelu onog Herrerina, ‘talijanskog’ Intera (‘catenaccio’), kojim je pokorena Europa. Mourinho je ‘tek’ među osam...

- Mourinho je bio najbolji igrač na terenu. Zbog hrabrosti koju je pokazao. Pogodio je s formacijom i igračima, obrana nam je bila fantastična - nahvalio je ‘Posebnog’ Interov ‘presidente’. U petak je ždrijeb četvrtfinala i polufinala Lige prvaka, u subotu Palermo... (nl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:50