ZIMSKI MERCATO

RASTROŠNI ENGLEZI Klubovi s Otoka ponovno najviše potrošili, Real Madrid i Barcelona mirovali

Zadnjeg dana prijelaznog roka na Otoku je ponovno obavljen najveći broj kupoprodaja, njih 96

Za razliku od prijašnjih godina, netom završeni zimski prijelazni rok nije ponudio veliki broj last-minute kupnji i senzacionalnih transfera.

Samo je sedam klubova - najmanje u posljednje četiri godine - u dovođenju novih akvizicija probijalo granicu od deset milijuna eura za igrača. Dobri stari šopingholičari nisu iznevjerili svoj imidž, ali se zato siječanjski mercato praktički ignorirao u Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji.

Milan kupuje jeftino

I dok u Barceloni i Realu nikada nisu imali običaj razbacivati se na polovici sezone, neobično je da je samo Wolfsburg od većih klubova iz navedenih liga odriješio kesu. Bayern je, doduše, dogovarao transfere za ljeto (Lewandowski), Milan je zbog tankog proračuna birao samo gratis robu (Essien, Honda) ili dogovarao posudbe (Rami, Taarabt), dok, primjerice, Juventus i Bayer Leverkusen uopće nisu kupovali.

Daleko najrastrošnija je po običaju bila Premier liga, čiji su klubovi za transfere izdvojili više nego svi klubovi iz preostale četiri “petice” zajedno. Zahvaljujući novih 150 milijuna eura potrošenih u siječnju, Englezi su ponovno srušili vlastiti rekord u rashodima u jednoj sezoni. Nedostajalo im je tek 90 milijuna da probiju milijardu eura.

Zadnjeg dana prijelaznog roka na Otoku je ponovno obavljen najveći broj kupoprodaja, njih 96. Dan Jones iz konzultantske tvrtke Deloitte pojašnjava da su i manji klubovi mogli operirati na tržištu zahvaljujući većem priljevu novca od televizijskih prava.

- Opet, polovica klubova iz Premier lige nije uopće odlučila kupovati i vjerojatno planiraju veće rekonstrukcije na ljeto. To nas je dovelo do situacije da su samo dva kluba sudjelovala u 60 posto potrošnje cijele lige - kaže Jones.

Radi se o Manchester Unitedu i Chelseaju. José Mourinho je realizirao tri zvučna pojačanja - Matića, Salaha i Zoumu, s time da je 19-godišnji francuski branič, baš kao i naš Mario Pašalić, odmah vraćen natrag na posudbu u Saint-Étienne.

United se nakon dugo vremena vratio na vrh ljestvice najvećih potrošača u jednom prijelaznom roku. David Moyes se odlučio za kvalitetu umjesto kvantitete vjerujući da Juan Mata može postati match-winner koji će ga zajedno s Rooneyjem i Van Persiejem vratiti među veliku četvorku i osigurati Ligu prvaka.

Nema tog šopinga u kojem posljednjih godina barem jednom kupnjom ne sudjeluje PSG. Nasser Al Khelaifi je dovođenjem Yohana Cabayea iz Newcastlea digao ovosezonsku potrošnju na 136 milijuna eura, a angažman francuskog veznjaka objasnio je s tri razloga.

PSG vraća Francuze

- Prvo, vidio sam da je dobar igrač. Drugo, rekli su mi da je i dobar čovjek. I treće, Francuz je, a nama je jako stalo da francuske igrače vratimo u francusku ligu - kaže Al Khelaifi.

Novinari su ga obavijestili da neki od igrača ne misle da je Cabaye pravo pojačanje.

- Važni ljudi poput Thiaga Silve i Zlatana mogu imati osobne stavove o pojedinim igračima, ali se moraju složiti s odlukama kluba - odgovorio je vlasnik PSG-a.

Jedan od gubitnika prijelaznog roka ponovno je Wenger. Premda dugo nije tako dobro kotirao u Premier ligi, menadžer Arsenala odlučio je na deadline day “osvježiti” kadar samo izraubanim Šveđaninom Kimom Källströmom koji se ozlijedio već na prvom treningu i pauzirat će najmanje dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:31