DIVLJANJE HULIGANA

RAT NA TRIBINAMA KANTRIDE 'Toliku mržnju i bijes na stadionu nikada nismo vidjeli!'

Bilanca nereda: Ozlijeđeno i dijete, nogometaš ranjen u hotelu, 21 navijač završio u lisicama...
 Davor Žunić / CROPIX

Tradicionalni repertoar navijačkih uvreda koji se složno orio Kantridom za vrijeme nogometnog sraza Rijeke i Hajduka pretvorio se nakon izjednačujućeg pogotka u pritimivizam šačice huligana, koji su pokazali pravo lice bacanjem kamenja, stolica i baklji na teren, ali i prema publici, u kojoj su sjedile čak žene i djeca.

Poletjela je jedna baklja, a onda odjednom njih sto, kao da su navijači obaju klubova samo čekali neki “okidač”. Prema treneru Hajduka Igoru Tudoru doletio je i kišobran, a na račun njegove supruge redale su se psovke. Nakon burne divljačko-navijačke noći u Rijeci, popraćene impozantnim repertoarom uvreda, rezime je devet ozlijeđenih osoba te jedno dijete, ali i trojica ozlijeđenih policajaca, od kojih je jedan zadobio teške ozljede. Uništena su i tri autobusa te dva osobna automobila splitskih registarskih oznaka.

Iako je prije početka dugoočekivane utakmice policija preventivno u svoje prostorije dovela 26 osoba, za vrijeme utakmice i nakon nje u lisicama je zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima završio ukupno 21 navijač, od kojih je 14 s područja Primorsko-goranske županije. Osim zbog huliganstva, navijači su prekršajno gonjeni i zbog neposjedovanja osobne iskaznice, a trojica Dalmatinaca zaradila su prekršajne prijave zbog zloporabe opojnih droga.

Neredi i navijačke tenzije, kao i nepoštovanje gostiju, nastavilo se ispred opatijskog hotela u kojem su bili smješteni nogometaši splitskih bilih. Čim je ugledao nogometaša Hajduka Zorana Nižića, 20-godišnji mladić iz Matulja kao gost jedne svadbe s terase je na Nižića bacio staklenu čašu, lakše ga ozlijedivši.

Iako je bacaču boce izmjereno 1,57 promila alkohola u krvi, to mu nikako neće biti olakšavajuća okolnost kad na sudu bude iznosio obranu u postupku pokrenutom na temelju prekršajne prijave za drsko ponašanje i omalovažavanje te vrijeđanje policijskih službenika.

Na službenom parkiralištu nakon izlaska sa stadiona poslije utakmice kamenje i boce poletjeli su i prema automobilu u kojem su bili članovi Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković, Nikola Koceić Bilan, Dražen Lalić i sportski direktor Jens Andersson. Laliću je boca s pivom doletjela u glavu.

- Od navijača nas je dijelila samo jedna manja ograda. Opkolili su nas na platou ispod južne tribine. Bili smo u automobilu. Prepoznali su nas jer smo mi ipak javne osobe. Ljubo je vozio i komunicirao sa specijalcima o tome što i kako dalje. Plastična boca piva kroz otvoren me prozor pogodila u glavu. Da je bila staklena, mogao sam završiti na šivanju. Bio sam skroz mokar. Policija je ubrzo privela dvojicu huligana. No, nije bitan taj napad na nas, nego ono što se događalo na stadionu. Žalosno je da je u gradu koji volim pokazan izljev huliganizma. Ali, Armada i Torcida se ne vole. I točka! Razgovarao sam s predsjednikom Rijeke i objasnio mu da se tako dalje neće moći igrati. Utakmice u Europi dovest će daleko više navijača, a osiguranje je nikakvo - pojašnjava zgroženi sociolog Dražen Lalić.

Rastužen nastalom situacijom je i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, koji je, kad su navijači napali automobil bocama i kamenjem, izašao iz vozila i pitao navijače: “Zašto to radite? Zašto nas gađate? Čemu smo mi krivi?” te potom, bez podizanja tenzija, prepustio policiji da se bavi svojim poslom.

- Toliku mržnju i bijes na stadionima nikada nisam vidio! Od prve minute utakmice, to što se događalo nama je nevjerojatno. Ne znam čime smo opravdali tu ljutnju i mržnju Riječana. Bitno je da se smire strasti - rekao nam je kratko odvjetnik Pavasović Visković.

Jovanović: 'Huligani će u zatvor, a ne na stadion'

Ministar sporta Željko Jovanović osudio je nerede na Kantridi nakon utakmice Rijeka-Hajduk, te najavio nove mjere u borbi protiv huligana, kojima je, kako kaže, mjesto u zatvoru, a ne na stadionu, javlja Novi list.

- U više navrata isticao sam da huliganima nije mjesto na stadionima i da svi zajedno, od nogometnih klubova preko saveza do policije, pravosuđa i MZOS-a moramo spriječiti, preciznije rečeno - zabraniti manjini huligana, koji stadione koriste za divljačke ispade i ugrožavaju većinu istinskih navijača koji su došli uživati u nogometu, da se uopće približe stadionu. U tom smislu donijeli smo i konkretne odluke, ali očito da u njihovoj provedbi moramo biti svi još odlučniji.

Već tijekom sinoćnjih nereda na Kantridi razgovarao sam i sa vodstvom Rijeke i Hajduka, kao i predstavnicima riječke policije, a danas sam zajedno sa pomoćnikom Petrom Skansijem održao i nekoliko sastanaka sa gospodinom Damirom Miškovićem, predsjednikom Rijeke i udruge prvoligaša, i telefonski razgovarao sa ministrom policije Rankom Ostojićem i ravnateljem policije Dominićem i drugima. Svi smo suglasni - najstroža primjena svih propisa i zakona sa ciljem spriječavanja nasilja i najoštrije kažnjavanje svih počinitelja nasilja, ali i organizatora koji ne odrade posao u cilju spriječavanja iživljavanja huligana na stadionima! Ujutro će na moju inicijativu biti u MZOS održana i prva izvanredna sjednica novoimenovanog nacionalnog tijela za provedbu akcijskog plana spriječavanja nasilja u sportu pod predsjedanjem mog pomoćnika Skansija. Uvjeren sam da ce poruke i zaključci sastanka biti jasna poruka huliganima - za vas imamo mjesto u zatvoru, a ne na stadionu, izjavio je Jovanović za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:55