OPTIMIST UOČI UTORKA

SLAVEN BILIĆ ZA BILD 'Uvjeren sam da Nijemci ne žele igrati protiv Hrvatske na Mundijalu'

Ako se kvalificiramo, možemo otići jako daleko jer imamo dobar momčadski duh, a to je jako važno na velikim natjecanjima - rekao je trener Bešiktaša
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić danas je u turskom Besiktasu, vođenje reprezentacije odavno je zaboravio. Visokotiražni njemački Bild ipak ga je izabrao za veliki intervju u kojem je govorio o ‘vatrenima’ uoči uzvratne dokvalifikacijske utakmice protiv Islanda. Dakako, govorio je i o nogometu općenito, o SP-u, njemačkoj reprezentaciji i svojem aktualnom poslu u Istanbulu.

Do mundijala je ostalo više od pola godine, no svi su već mislima u Brazilu. Naravno i Hrvati koji traže pobjedu protiv Islanđana.

- Ako se kvalificiramo, a nije isključen ni drugačiji scenarij, na SP-u možemo otići jako daleko. Na velikim je natjecanjima među najvažnijim faktorima momčadski duh, ‘team spirit’. To u kvalifikacijama nije slučaj jer je momčad samo nekoliko dana zajedno. Na mundijalu se skupina muškaraca, njih 50-60 intenzivno i bez ‘boljih polovica’ druži više od mjesec dana. I tada počinju problemi, mnogi su tako imali problema s atmosferom, recimo Nizozemska ili Srbija. To nije slučaj s Hrvatskom.

Nijemce je zanimalo zašto je zemlja mala kao Hrvatska tako uspješna u sportu...

- Na to sam postavljeno pitanje barem 200 puta odgovarao i tražio odgovor, ali mi nije poznat. Jednostavno smo dobri...u nogometu, rukometu, košarci, tenisu, čak i u skijanju iako nemamo puno snijega.

Novinar je Bilića pokušao natjerati da kaže da je ‘elf’ glavni favorit za naslov prvaka svijeta. No, on nikad ne laska:

- Moj je favorit Brazil. Njemačka će sigurno bez problema proći u skupini, kakva god bila, no tada je sve moguće. Elf je jak, ali može izgubiti od Španjolske, Italije, Francuske, Engleske, Brazila... Ne bi se trebali previše radovati niti potencijalnoj utakmici protiv Hrvatske.

U nastavku je Bilić pokušao izdvojiti njemu omiljene persone u njemačkoj reprezentaciji...

- Mesut Özil i ‘Jogi’ (Joachim) Löw. Kod Özila mi se sviđa njegov karakter uopće i način igranja. Löw je vrhunski čovjek i trener. Nije mu strano iskušavati nove ideje i zato njemu pripisujem zasluge za veliki napredak njemačke reprezentacije između Eura 2008 i SP-a 2010. Kao reprezentacija, Njemačka gotovo da nema slabu točku.

Iako uživa u Istanbulu, Bilić je otvoren prema radu u nekom bundesligaškom klubu:

- A koji to trener ne bi želio raditi u Njemačkoj i u Bundesligi?! Ni ja nisam iznimka. Igrao sam u Karlsruheu, govorim njemački, a Bundesliga je najbolja liga na svijetu. Bio sam nedavno u kontaktu s HSV-om, no nismo daleko dogurali s pregovorima jer sam sretan u Istanbulu u kojem želim naslov prvaka Turske. U tom mi smislu puno znači četverac Turaka rođenih u Njemačkoj. ( Sezer Öztürk, Gökhan Töre, Olcay Sahan, Ömer Sismanoglu nap. a.). Turci su talentirani, odlični nogometaši i kad se to pomiješa s njemačkom disciplinom, dobija se odlična kombinacija. Slično je i s njemačko-hrvatskom kombinacijom što sam osobno osjetio s Nikom i Robertom Kovačem, Ivanom Klasnićem...

Bilić je o svojoj trenutačnoj ‘rezidenciji’ izrekao sve najbolje. Nije na svojoj koži osjetio nedavne nerede:

- Većinu vremena provodim na terenu ili kod kuće te su me o svemu posredno obavještavali prijatelji i rodbina iz Hrvatske. Nema nikakvih problema i Istanbul bi bio odličan (su) organizator završnice Eura 2020. Istanbul je poseban grad, nije Napoleon bez razloga rekao da bi Istanbul bio glavni grad da je cijeli svijet jedna država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:41