OČAJNA SELEKCIJA IGRAČA

ŠTO JE MAGATH VIDIO U EINDHOVENU Ako dođe u Dinamo potjerati će barem 10 igrača

‘Modri’ su na dobrom putu da postanu najgori ikad u Europi. Nisu dobili 18 puta zaredom, Steaua 21'
 Reuters

Ne znamo je li bolnije bilo gledati nemoć Josipa Pivarića pored kojeg je Narsingh na Philips Areni prolazio kao da ga nema, izbacivanje iz restorana jer, eto, dolazimo iz Hrvatske, ili pogled na statistiku koja kaže da je od moguća 54 europska boda Dinamo osvojio - dva. Optimizam u lipnju, razočaranje u kolovozu i konačan pad u studenome, itinerer ‘modrog’ kluba nije podbacio niti ovaj put.

Drukčija pravila

I tako smo dočekali studeni i poniženje, dakako. Razlika je što pod južnom tribinom imamo hotel... Možda će on nešto značiti Felixu Magathu koji se u Eindhoven došao uvjeriti s kakvom bi momčadi mogao imati posla.

Tražili smo ga poslije utakmice, ali nismo ga vidjeli. Zapravo, ne bi čudilo da je ‘Sadam’, kako ga zovu u Njemačkoj, pobjegao glavom bez obzira. Jer što je mogao zaključiti? Da Dinamo ima tek Olivera Zeleniku. Možda i Brozovića. Ostali? Većina je bila u skupini ‘niti smrdi, niti miriše’, dok su neki poput Lime definitivno zalutali u dres prvaka Hrvatske.

No, ako se Magath i odluči suočiti s izazovom, treba znati da u Dinamu ne vrijede pravila na koja je navikao u Bundesligi. U Maksimirskoj 128 ga ne čeka germanski tip biznismena koji se brine za lovu dok sportski dio ostavlja stručnjacima.

Magathove metode

Zdravko Mamić je u Dinamu sve. Od portira, sobarice u hotelu, glavnog menadžera i trenera. Njega se pita kada nestane vode na treningu, on odlučuje kada treba prodati Kovačića u Inter i hoće li se putovati čarterom u Eindhoven ili redovnom linijom. Dakako, on slaže i igračku križaljku u Maksimiru, što bi mogao biti prvi problem u pregovorima s Magathom.

Naime, u svoje posljednje dvije trenerske odiseje na klupama Schalkea i Wolfsburga, Magath je sam promijenio 60-ak igrača. Dakle, kada bi Mamić u to ukomponirao i svoju sklonost fluktuacije igrača, teško da bi mogli spojiti dva treninga u identičnom sastavu. Svaki bi se trening morao slikati za uspomenu. Jer nekog na slici do idućeg ne bi bilo...

Magath je od tih 60 igrača većinu doveo i otpustio. Diega bez imalo pardona stavio na tribine, ali i od Marija Mandžukića napravio igrača za Zlatnu loptu. Možda je njegove metode najbolje opisao Norvežanin Jan Ĺge Fjřrtoft:

- Da je Magath vozio Titanic, taj brod bi vjerojatno potonuo, ali zbog besprijekornog fizičkog stanja - svi bi doplivali do obale’, opisao je Fjřrtoft svog bivšeg trenera iz Eintrachta.

Učitelj i mučitelj

Zdravko Mamić bi s Felixom Magathom dobio trenera koji zna posao, ali to bi ga koštalo poput suhog zlata. No, za razliku od primjerice Lothara Matthäusa, ‘Sadam’ nije bjelosvjetski obmanjivač, već je podjednako učitelj i mučitelj. I trener koji ima stav.

Kod njega bi većina igrača koji su igrali protiv PSV-a grijala tribinu, a neki bi se po kratkom postupku našli na šalteru u Zvonimirovoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:50