BITKA ZA WEMBLEY

SUDAR VELIKANA Može li osakaćena Barcina obrana izaći na kraj s napadačkim strojem Bayerna?

Bayern je u 20 nastupa 2013. u svim natjecanjima izgubio samo jednom, uzvrat s Arsenalom u osmini finala LP-a, na svom terenu 0-2 nakon 3-1 u Londonu
 AFP

Nitko nije favorit protiv Bayerna u Münchenu pa ni Barcelona s Messijem, premda će u prvom polufinalu Lige prvaka u utorak u 20.45 Bavarci biti lišeni suspendiranog Marija Mandžukića, svog najučinkovitijeg napadača, kojeg će u špici zamijeniti Mario Gómez, prošlosezonski najbolji strijelac tada gubitničke momčadi u sva tri natjecanja.

Samo jedan poraz 2013.

Današnji Bayern, s istim trenerom, ali promijenjenom filozofijom, koju utjelovljuje baš naš Mandžo, već je osvojio Bundesligu, nakon dvogodišnjeg posta i to s impresivnom statistikom: rekordnih 26 pobjeda u dosadašnjih 30 kola, 89 postignutih i samo 14 primljenih pogodaka, od toga 16-2 u posljednja tri kola kad trener Jupp Heynckes rotira većinu prvotimaca no njegov uigrani stroj melje inferiorne suparnike.

Bayern je u 20 nastupa 2013. u svim natjecanjima izgubio samo jednom, uzvrat s Arsenalom u osmini finala LP-a, na svom terenu 0-2 nakon 3-1 u Londonu; znakovito je da tada nije nastupio Bastian Schweinsteiger, ključni čovjek na sredini terena kojeg Joško Jeličić, ali i Sir Alex Ferguson, smatraju najboljim stražnjim veznim današnjice.

Sad Bavarcima na noge dolazi najbolji strijelac današnjice Lionel Messi, ali i najbolji dodavač Xavi Hernández, rekorder ovosezonske LP sa 1005 točnih od 1142 dodavanja (88%), 470 više od najbližeg pratitelja. Xavi je i označen kao ključ igre Katalonaca, koji su također vratili domaću titulu u svoje vitrine i to s čak 99 postignutih pogodaka u 32 kola, ali čak 33 primljena. Kad Xavi nema mira za prihvaćanje i distribuciju lopti, poremeti se ‘tika-taka’. Kao što se primjerice pokazalo protiv Milana, kad je u uzvratu stvar spasio Messi, ali i PSG-a. Martínez, Schweinsteiger i Müller protiv Xavija, Busquetsa i Inieste borit će se za prevlast na sredini, Barcelona je pod Vilanovom ranjivija nego u Guardiolino revolucionarno doba brzog vraćanja izgubljenog posjeda.

Tradicija kaže - Bayern

Bayernu osim Mandžukića zbog ozljede jako nedostaje i Kroos, vezist uravnotežene trke i kreacije, dok će Barceloni veći hendikep biti krnja zadnja linija: osim otprije ozlijeđenih Puyola i Mascherana, zbog žutih će kartona izostati Adriano. S druge strane, iako je za vikend ao prigodu obojici u 11, Heynckes će u špicu postaviti Marija Gómeza, a Pizarra čuvati kao džokera.

U opasnosti da zbog eventualne druge javne opomene propuste uzvrat kod Bavaraca su Dante, Lahm i Luiz Gustavo, a kod Katalonaca slični tipovi igrača, Pique, Alba i Song.

Tradicija je također na strani Bayerna u dosadašnjih šest susreta s Barcelonom, 3-2-1. Dva su puta trijumfirali na Nou Campu, no posljednji put, u četvrtfinalu LP-a 2009., tadašnja Guardiolina Barça je s Messijem pomela Bayern 4-0 već do poluvremena, prošla s rutinskih 1-1 na Allianz Areni. U 20 domaćinstava španjolskim klubovima Bavarci su izgubili samo jednom, ali ne protiv ‘klasičara’, nego 2002. protiv Deportiva. Barça je, pak, kao gost pobjeđivala Bayer, Schalke, Stuttgart, Werder, ali nikad Bayern, osim u prijateljskom dvoboju prije dvije godine, kad je briljirao Thiago Alcántara i - ostao rezerva. No, Kataloncima ide u prilog činjenica da su od 2001. neporaženi na njemačkom tlu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:46