VLASNIŠTVO GNK DINAMO

TRI SCENARIJA ZA PRIVATIZACIJU Grad će Dinamu dati u koncesiju stadion i tako postati suvlasnik kluba?

Teško je očekivati da će Grad direktno kupovati dionice Dinama budući da je ostao bez 781 milijun kuna
Zagreb, 170908.Maksimirski stadion iz zablje perspektive, izlazak sunca u Maksimiru.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Idemo na model privatizacije u suradnji s Gradom koji je vlasnik imovine. Grad bi budućem vlasniku kluba mogao dati svoju imovinu, dakle stadion, u koncesiju na dvadeset ili trideset godina. Tom koncesijom Grad bi stekao pravo na dionice, 15, 20 ili 25 posto. Grad ne bi bio većinski vlasnik, nego bi došao novi vlasnik koji bi donio kapital, kupio Dinamo.

Tako je prije otprilike dva mjeseca o privatizaciji Dinama govorio Mirko Barišić, predsjednik kluba, očekujući u tom poslu svesrdnu podršku Grada s kojim već dugi niz godina klub iz Maksimira, prvenstveno kroz dotacije iz gradskog proračuna, njeguje i više nego dobar partnerski odnos. No, nakon što je Skupština kluba u ponedjeljak donijela odluku s apsolutnom većinom glasova za pokretanje privatizacije kluba, u Gradu su o tome ostali suzdržani.

Gradu se ne žuri

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek ostaje pri svom stavu da Grad najvjerojatnije neće sudjelovati u vlasničkoj strukturi Dinama, a da će Grad uzeti svojevrsni “time out” za tu temu, potvrdio nam je jučer i gradski ministar financija Slavko Kojić.

- Trenutačno nemamo stava. Donijet ćemo ga tek kada dobijemo poziv za kupnju dionica sa svom relevantnom dokumentacijom revizora o stanju kluba - rekao nam je Kojić.

Izostanak konkretnog stava o privatizaciji u Gradu je očekivan, ali ne samo zbog činjenice da se tek treba snimiti financijsko stanje Dinama.

Naime, još uvijek nije poznato kako će izgledati vodstvo gradske uprave nakon 1. lipnja. Do tog datuma Milan Bandić bi mogao izazvati prijevremene izbore jer ako to ne učini, Sandra Švaljek će sljedeće dvije godine biti gradonačelnica metropole. Osim ako prije toga Ustavni sud Bandića ne vrati na posao.

Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine, smatra kako Grad ne bi trebao donositi nikakvu odluku o Dinamu sve dok se ne vidi, kako je rekao, hoće li u Zagrebu doći do političke destrukcije.

- Gradu se nikamo ne žuri. Prvo treba vidjeti hoće li biti prijevremenih izbora. Dotad će već biti gotovo revizorsko izvješće i znat će se kako stoji Dinamo - smatra Kosor.

Teško je očekivati da će Grad direktno kupovati dionice Dinama budući da je zbog porezne politike Vlade ove godine ostao bez 781 milijun kuna.

Prema Kosorovu mišljenju, dva su modela da se Grad uključi u privatizaciju.

Naknada za korištenje

- Grad je uložio nekoliko stotina milijuna kuna u stadion koji je u njegovu vlasništvu i samim time mogao bi steći barem trećinu dionica. Druga je varijanta da se stadion da Dinamu u koncesiju na određeni rok i da za to ubire određenu naknadu - objašnjava Kosor.

Davor Bernardić, čelnik gradskog SDP-a, smatra da nikakva kupnja dionica ne dolazi u obzir jer bi Grad trebao ulagati u razvoj sporta, a ne u sportski biznis.

- U cijelu priču treba ući potpuno transparentno kako bi javnosti bili poznati svi detalji. Grad treba dati stadion u koncesiju i uvjetovati da Dinamo to gradsko ulaganje vrati kroz razvoj sporta. Isto tako, Dinamo bi se trebao financirati kroz članarine članova Skupštine i omogućiti da svaki navijač koji plaća članarinu bude u Skupštini kluba - rekao je Bernardić.

Davanje stadiona u koncesiju, prema mišljenju nekih sugovornika, Grad bi dovelo u win-win situaciju.

Grad Zagreb će ove godine dati Dinamu oko devet milijuna kuna, i to za funkcioniranje omladinskog pogona. Lani je Dinamo dobio 20 milijuna kuna, i to devet milijuna kuna za održavanje stadiona i 11 milijuna kuna za omladinski pogon. Ako bi ga dao u koncesiju, Grad više ne bi trebao ulagati u njegovo održavanje, uštedio bi desetak milijuna kuna, koliko godišnje daje za njegovo održavanje, i uprihodio bi određeni iznos koji bi barem donekle mogao popuniti gradsku blagajnu.

Prostor za građane

Ipak, inicijative za davanje stadiona u koncesiju Dinamu dio naših sugovornika smatra promašenima: - Grad treba ulagati u razvoj sporta, a imovinu dati na raspolaganje svim građanima. Zašto bi Grad dao Dinamu stadion, pa makar i u koncesiju? Prema istom principu Medveščaku bi trebao dati Dom sportova - zaključuje jedan naš sugovornik.

3 MOGUĆA SCENARIJA ZA PRIVATIZACIJU DINAMA

1. Grad daje stadion u Maksimir u koncesiju Dinamu i upisuje se kao suvlasnik Dinama. Prema nekim procjenama, davanjem imovine Grad bi mogao steći između 15 i 30 posto dionica.

2. Grad daje stadion u Maksimiru u koncesiju Dinamu, no ne upisuje se u vlasništvo kluba već traži naknadu za najam gradskog prostora. Grad time dobiva nove prihode i smanjuje rashode za održavanje stadiona.

3. Grad ne daje stadion u Maksimiru u koncesiju Dinamu već omogućuje da svi nogometni klubovi koriste taj stadion. Novi vlasnik Dinama gradi novi stadion na drugoj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:22