VLADA KONTRA HNS-a

VELIKI PREOKRET? Baldasar: 'Obnovit ćemo Poljud za 30 milijuna eura i kandidirati Split za Euro 2020!'

'Minimalna procjena obnove je 30 milijuna eura, za EP 2020. godine bila bi dovoljna prva faza predloženog projekta obnove koju bi financirala djelomično država'

Ideja o nacionalnom stadionu koji bi se gradio u Zagrebu očito nije legla vođama nacije pa se pojavila nova-stara ideja koji se, ruku na srce, čini posve loogičnom i razumnom: umjesto da se gradi Plavi vuklan na Kajzerici ili da se obnavlja Maksimir, ideja je da se obnovi splitski Poljud te da on kadidira za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Ideju je u petak u Splitu lansirao ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović, a podržao ga je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

“Najekonomičnije i najsvrsishodnije bi bilo obnoviti stadion na Poljudu. To je prekrasan stadion, ali je zapušten nebrigom bivših uprava. Njegovim se uređenjem može dobiti sjajan objekt koji može biti domaćin jednoj od grupa prvenstva 2020. godine. Ako netko ima novca da gradi neki drugi stadion, koji će biti skuplji i moderniji, zašto ne? Ali, ne na teret građana Hrvatske - poručio je ministar Jovanović.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je pak potvrdio da su već neke stvari pokrenute oko toga da se Split kandidira za Euro 2020. godine. Postoji projekt obnove kojeg je Hajduku darovao za stoti rođendan arhitekt profesor Boris Magaš. Tu će dokumentaciju Grad dostaviti ministru i Vladi. Radi se o projektu koji bi dijelom financirala država, a dio bi se pokrio iz EU fondova.

Procjene su da bi trošak bio između trideset i sto milijuna eura ovisno o fazi izvedbe. Poljudski stadion u vlasništvu je grada Splita koji bi tako dobio objekat koji bi mogao privući druge sportske, ali i ne samo sportske manifestacije.

- Ozbiljno razgovaramo s ministarstvom i Vladom o obnovi Poljuda i tom smo smislu već smo neke radove dovršili. Kontaktiran je i profesor Boris Magaš, projektant stadiona koji nam je dostavio cjelokupnu dokumentaciju. Minimalna procjena obnove je 30 milijuna eura, za EP 2020. godine bila bi dovoljna prva faza predloženog projekta obnove koju bi financirala djelomično država, ostatak bi uzeli iz EU fondova, troška za Split ne bi bilo - tvrdi gradonačelnik Baldasar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:28