POVIJEST BOLESTI

VIDEO: MIHAJLOVIĆ I ŠTIMAC NA MJESTU SUKOBA 1991. Na bivšem JNA su gubili Dinamo i Rijeka, ali su zato mladi briljirali

Uzvratna kvalifikacijska utakmica nogometnih reprezentacija Srbije i Hrvatske za Svjetsko prvenstvo 2014. odigrat će se 6. rujna na stadionu Partizana.

Ekskluziva je to portala B92; dva mjeseca prije meča, kako nalažu Fifina pravila, domaćin je nužan prijaviti stadion, a Fudbalski savez Srbije ovaj put je umjesto veće, Zvezdine Marakane (55.538), izabrao nekadašnji ‘stadion JNA’ u obližnjoj Humskoj (32.710 sjedalica za gledatelje).

Bit će to, dakle, susret Siniše Mihajlovića i Igora Štimca na mjestu njihova sukoba na terenu u finalu posljednjeg Kupa maršala Tita 8. svibnja 1991. između Crvene zvezde i Hajduka (0-1), u svezi čega su lani na seminaru u Varšavi popili pomirbenu kavu. Ovaj put će tadašnji igrači beogradskih ‘crveno-belih’ i splitskih ‘bijelih’ biti na trenerskim klupama kao izbornici svojih državnih predstavništava. B92 navodi da je razlog promjene stadiona taj što Crvena zvezda zbog tzv. ‘vječitog derbija’ skida sjedalice s južne tribine stadiona u Ljutice Bogdana kako ih navijači gostujućeg Partizana ne bi slomili. FSJ je dosad o svom trošku za utakmice reprezentacije postavljao stolice, no ovaj put se odlučio na štednju. Ne vjerujemo da je razlog strah da Marakana ne bi bila puna, jer Srbija bi pobjedom nad Hrvatskom ostala u igri za 2. mjesto u našoj skupini i dodatne kvalifikacije...

Valja podsjetiti da su se u kolovozu 1999. na Partizanovu stadionu sastale mlade reprezentacije tadašnje SR Jugoslavije i Hrvatske, naša momčad koju je vodio Ivo Šušak, a od današnjih igrača branio Pletikosa, protutnjala je Beogradom pobijedivši 6-2 ( Deranja i Šokota po dva, Šerić i Mikić po jedan pogodak). Mjesec dana ranije Rijeka je u kvalifikacijama Lige prvaka izgubila od Partizana 1-3. Dvije godine ranije, pak, tadašnja je Croatia izgubila od Partizana 0-1 (uzvrat 5-0).

Podsjećamo i da je mlada reprezentacija gostovala na Marakani 2005., izgubivši od tadašnje zajednice Srbije i Crne Gore 1-3, a pogodak za naše postigao je Eduardo, kao i 2011. za Šahtjor u Ligi prvaka na stadionu Partizana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:14