TRAŽI UGOVOR ŽIVOTA

VRŠAJEVIĆ NA ODLASKU 'Hajduk mi da sve u karijeri, ali nemam ništa protiv ostanka u Turskoj'

'Znam da nije lako ni ljudima u klubu, trude se namiriti plaće, a nema novca. Pokušavam ne misliti na plaću, nego gledam prema SP-u. Tako se lakše živi'
 Tom Dubravec / CROPIX

Avdija Vršajević spremio se za Tursku. Sutra s Hajdukom putuje na pripreme u "zemlju sultana". Hoće li se i vratiti s Bijelima u Split prvog dana veljače?

- Haha... Zanimljivo pitanje. Iskreno, ne bih imao ništa protiv ostanka u Turskoj, ali zasad ipak nema takvih vijesti. Nema konkretnih ponuda, premda se puno razgovaralo o mom prelasku u jedan turski klub - ispričao nam je Vršajević.

Dug je prijelazni rok, još je 12 dana ostalo za europske destinacije, a taj "jedan klub" koji je Vršajević spomenuo jest Sivasspor. Predstavnici kluba iz središta Turske imali su proteklih mjeseci česte posjete Splitu i hrvatskim stadionima. Jesenas su gledali Vršajevića u nekoliko navrata, imaju odličan uvid u njegove igre, ali nisu jedini. Eskišehirspor je također pokazao zanimanje za angažman Vršajevića, a cijena se vrti u istom rasponu. Od 400.000 do 600.000 eura, pa tko bude brži i izdašniji. Vršajeviću je ionako svejedno, jer pred njim je situacija u kojoj može riješiti egzistenciju.

- Bilo bi lijepo s nepunih 28 godina potpisati pravi ugovor. Ja nisam čovjek od velikih zahtjeva, bio bih sretan s jednim dobrim ugovorom kojim bih sigurno dobio sve što mi treba u materijalnom aspektu.

Duga je Vršajevićeva karijera, još sa 18 je počeo u sarajevskom Željezničaru, igrao po Češkoj i Slovačkoj, ali velikih zarada nije se nauživao u proteklih 10 godina. Imao je za solidan život, međutim njegova karijera nalazi se u uzlaznoj putanji. Prošla godina bila je sezona iz snova, a što onda reći za 2014. u kojoj očekuje "šlag na torti"?

- Prošla sezona za mene je bila najbolja u životu. Plasirao sam se s reprezentacijom BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a s Hajdukom sam osvojio Kup . Dva velika događaja su iza mene, ali dolaze novi izazovi. Treba se izboriti za mjesto u reprezentaciji za Svjetsko prvenstvo i ako je moguće, napraviti neki zanimljiv ugovor.

Neće Vršajević kazati da mu se žuri iz Hajduka. Kao i većina suigrača istaknut će "lijepo je meni u Splitu, ali...".

- Uvijek se može i bolje. Ne bih bio sportaš da ne pokušam napraviti korak više. Prvo, odlazak na Svjetsko prvenstvo je prilika koja ti se ponudi jednom u životu, nekome i nikada. Zato imam golem motiv ovog proljeća. Dosad sam igrao gotovo svaku kvalifikacijsku utakmicu sa Zmajevima i želim zadržati taj status. Transfer? Ne, zaista nisam u žurbi. Dobro mi je i u Hajduku. Uostalom, Hajduk je najveći klub moje karijere. Željezničar ima svoju veličinu, praška Sparta je rezultatski bolja, ali Hajduk je kao cjelina najveći. Kada vidiš kako te doživljavaju vlastiti navijači i kako te gledaju suparnici, onda shvatiš veličinu kluba. Zato je Hajduk najveći klub moje karijere.

Ali Hajduk muku muči s novcem. Tradicija nije sporna, ali ni aktualna besparica. Svakog se pita kako se nosi s tim problemom, zanimljivo je svako iskustvo. Kako preživljava reprezentativac BiH u okruženju gdje plaća kasni po dva-tri mjeseca?

- Bitno je to pitanje, nikada se ne smije zanemariti plaća. A kako se živi... Ponekad nije ugodno, ali preživi se. Znam da nije lako ni ljudima u klubu, trude se namiriti plaće, a nema novca. Pokušavam ne misliti na plaću, nego gledam prema SP-u. Tako se lakše živi.

S Hajdukom je Vršajević napravio velik iskorak u karijeri i premda mu račun nije popunjen prema planu, neće Avdo, kako ga suigrači od milja zovu, nikada riječ kontra kluba kazati. Dapače, pamtit će dan kada je kročio na Poljud.

- Od dolaska u Hajduk moja je karijera krenula pravim smjerom. Sve što sam napravio, mogu zahvaliti Hajduku - govorio je Vršajević u danima najvećeg slavlja prošle jeseni s reprezentacijom BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:24