RIJEČ STRUČNJAKA

'Zlatan Ibrahimović je najveći motorički virtuoz modernog nogometa'

 AP

Ukusi su različiti, dojmovi subjektivni, činjenice svetinja, no iz stručnog kuta izvedba na terenu motoričkog virtuoza Zlatana Ibrahimovića izdvaja kao jedinstvenog nogometaša današnjice. Prof. dr. sc. Igor Jukić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u nogometu je ‘unutra’ kao osobni trener Ivice Olića, čiji je napredak od davorskog bajera do münchenskog Bayerna pratila cijela Hrvatska.

Kineziologija je znanost o kretanju, a u sportskom smislu proučava težnju za dostizanjem maksimalnih motoričkih dostignuća. Jukić po načinubaratanja loptom i postizanju pogodaka kao najposebnijeg izdvaja Zlatana, ispred Messija i C. Ronalda.

- Njih trojica dočaravaju bogatstvo sporta i nogometa. Dokazuju da razni tipovi sportaša mogu ostvarivati visoke vrijednosti izvedbe, što je ohrabrenje svima koji ulaze u sport i u nogomet - kaže Jukić.

Tajna u dodatnom radu

Doista, Messi, Ronaldo i Ibrahimović su dokaz da se sa svakom konstitucijom tijela može do vrha. No, laički, vrlo su različiti...

- Iako su svi atleti, različite su konstitucije, ali i osobnosti: Messi je miran, Cristiano impulzivan, Zlatan, hm, pozitivno lud. Na terenu imaju slične uloge takozvanih slobodnih igrača, dakle slobodu kretanja sa i bez lopte, manje obveza u obrani od ostatka momčadi. No, najviše im je zajedničko što su atletski dominantni - naglašava Jukić i objašnjava:

- Atletski je dominantan čak i Messi. Kad kažem atletski mislim na njihove motoričke sposobnosti: brzinu, okretnost, eksplozivnost. Sva trojica zahvaljujući tome lako trpe duele. Svaki od njih odskače na svoj način, a svima je zajednička izdržljivost: oni traju, lakoćom traju i tijekom utakmice i tijekom sezone i kroz nekoliko sezona. I posljednje zajedničko, čudesno su vješti s loptom.

Jukić kaže da je iz privatnih izvora, od igrača s kojima je imao prigode razgovarati zahvaljujući radu s Ivicom Olićem, saznao najvažniju tajnu njihova uspjeha koja je možda kroz medije nedovoljno afirmirana, a to je velika količina rada koja stoji iza uspjeha sve trojice:

Zlatan odskače svugdje

- I to dodatnog rada, izvan obveznih treninga. I nisu sva trojica dodatno vježbali samo kao tinejdžeri, nego su i dan-danas orijentirani na dodatni rad. Uz nebeski talent, baš se zahvaljujući tom dodatnom radu u najvećoj mjeri razlikuju od ostalih.

Promatrajući ih kao vrhunske atlete, Jukićev je favorit očekivano - Zlatan.

- Ako uzmem u obzir čije su vrijednosti najveće, moj odgovor o najboljem nogometašu današnjice je - Zlatan Ibrahimović! Njegova visina od 195 cm i tjelesna konstitucija u masi od 95 kg u nogometnom su svijetu neobični u odnosu na tako zadivljujuću vještinu s loptom. Stoga je Zlatan baš čudesan nogometaš.

Kriteriji izbora, iskustvo nas uči, nisu jedinstveni, no u doba Lea Messija teško se probiti do nagrada čak i prvacima Europe i svijeta u raznim selekcijama:

- To je tako. Kad se uzmu u obzir pogoci i asistencije najviše brojke ima Messi. Cristiano mu je blizu, no ono što izdvaja Zlatana od svih je njegova izvedba, čudesna izvedba! Primjerice, Drogba je također visok i jak, iako nešto niži od Zlatana, Van Basten je bio visok i elegantan, no oni su dominirali u pojedinim segmentima terena i igre, dok Zlatan odskače svugdje!

Olić i borilački sportovi

Davno je otkrivena tajna Zlatanove motorike s obzirom na visinu, bavljenje borilačkim sportovima u mladosti:

- U razvojnom smislu je važno što dijete trenira do 10., 11. godine. Općenito, dobro je da se u prvoj fazi razvoja s učenicima provodi univerzalni program, koji postoji i kod nas u Hrvatskoj, ali ne zato da otkriju u čemu su najbolji i na koji sport da se upišu, nego da si obogate motoričku memoriju i razviju samopouzdanje, fleksibilnost i mobilnost, ne samo za nogomet nego i za veću kvalitetu života općenito.

I Olić je, kaže Jukić, u jednom razdoblju svoga dječaštva u Davoru trenirao borilačke vještine što mu je i te kako pomoglo kasnije. No, koliko god taekwondo i karate bili korisni za buduće nogometaše, nisu jedini:

- Gimnastika, atletika i plivanje u najranijem dobu, potom ostali momčadski sportovi pomažu da mladi nogometaši razviju svoje tjelesne i psihičke kapacitete koje će najuspješnije dovesti do najvišeg ranga, do profesionalizma. Važno je da treneri shvate važnost toga da nogometaši imaju široku sportsku izobrazbu. Rusi su davno došli do zaključka da je samo višestrana sportska priprema u mladosti garancija za dugo trajanje i kasniju vrhunsku izvedbu.

Sličnost s Kukočem

Cristiano Ronaldo i Beckham su najpoznatiji nogometaši koji su priznali da su igrajući stolni tenis shvatili kako moraju udarati loptu da dobije spin iliti felšu, a i Zlatan je zna zavrnuti - kao reketom:

- Zlatanova motorička memorija je obogaćena svim sportovima kojima se bavio i zato ga gledamo kako lakoćom na terenu čini stvari koje nazivamo čudesnim. Kad gledam Zlatana često se sjetim Kukoča, koji je kao tinejdžer bio odličan u ping pongu, trenirao i nogomet...

Kukoč je s obzirom na svoju građu tijela također nevjerojatne stvari baš poput Zlatana, njih dvojica su pravi motorički virtuozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:34