NEMORALNA PONUDA

ZORAN MAMIĆ OTKRIO SRBIMA 'Kako su Arsene Wenger i Arsenal uvrijedili moga brata Zdravka'

'Zdravko ima tu drskost da može reći ne i takvim velikanima. On sjajno procjenjuje ljude'
 Ronald Goršić/CROPIX

Srbi su definitivno zaluđeni braćom Mamić. Zdravka Mamića u Srbiji smatraju najuspješnijim nogometnim menadžerom u ovom dijelu Europe, a novog trenera Dinama i mlađeg brata Zorana drže neizostavnim dijelom maksimirske priče. U velikom intervjuu za beogradski B92 v.d. trener i sportski direktor Modrih dobio je šansu za izađe iz bratove sjene i kaže koja je formula uspjeha zagrebačkog kluba:

- Nema istant uspjeha. Potrebno je mnogo rada i truda da bi se izgradio renomirani europski nogometni klub. Da bi opstao, moraš biti jak na mnogim poljima. Primjerice, kada želimo dovesti nekog igrača uvelike ovisimo o informacijama prijatelja kluba. Nedavno sam bio dva tjedna i Južnoj Americi sa sportskim direktorom Leverkusena. Bayer tamo tokom cijele godine ima mnoštvo skauta koji prate igrače za njih. Mi si to ne možemo priuštiti, ali kako imamo dobre kontakte, oni nam omoguće da 'upecamo' kojeg igrača.

Mamić se i požalio srpskom novinaru:

- Hrvatska liga je loša i zbog toga imamo poteškoća kada želimo nekog igrača nagovoriti da dođe u Zagreb. Kada neki igrač i pristane doći nakon nekog vremena smeta ga što su stadioni prazni, oronuli, što atmosfera i kvalitet nogometa nisu ni blizu razvijenim zemljama... Igrač tada postaje nezadovoljan, na terenu ne pokazuje što zna, a onda kreću i negativne reakcije publike i javnosti.

Naši istočni susjedni posebno su fascinirani činjenicom da Dinamo već godinama redovito izbacuje vrhunske talante koje za ogroman novac prodaje europskim klubovima. Zoki Mamić je pojasnio srpskom novinaru zašto Dinamo nije prodao Halilovića i Vrsaljka Arsenalu za deset milijuna eura:

- Za početak, u pitanju je bila mnogo veća suma. Kada je doznao za ponudu Wengera, Zdravko je poslao poruku Englezima da s takvom ponudom vrijeđaju njega i Dinamo. Momentalno ih je odbio. Zdravko ima tu drskost da može reći ne i takvim velikanima. On sjajno procjenjuje ljude i ima fantastičnu sposobnost pregovaranja.

O činjenici da su brat i on često na meti navijača Zoran je lakonski odgovorio:

- Već smo navikli na uvrede, s tim živimo svaki dan. Najbolji smo klub u ovom djelu Europe, igramo europska natjecanja svake sezone, nemamo financijskih problema, reprezentacija egzistira od naših bivših igrača... Nekima to smeta, no to je nezadovoljna manjina koja nam ne želim priznati da smo uspješni i da dobro radimo svoj posao.

Zoran se u jednom ipak ne slaže s bratom.

- Iako Zdravko zagovara regionalnu ligu, mislim kako je to trenutno neizvedivo. U teoriji bi ta bi liga popravila kvalitetu nogometa, ali mislim da je to u praksi neizvedivo. UEFA nema sluha za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:09