ROSBERGU POLE POSITION

FOTO: RAT U MERCEDESU Hamilton: 'Nico, gladniji sam pobjeda jer sam živio u bijedi, a ti na jahtama'

 AFP

Šesta i najglamuroznija utrka sezone Formule 1, koja će se sutra (14.00) voziti na ulicama Monte Carla, iz nekih se momčadi stidljivo najavljuje kao prva prekretnica.

U Red Bullu tvrde da će se konačno približiti nedodirljvom Mercedesu, a u Ferrariju su se poveselili da su svanuli bolji dani nakon što je Alonso ostvario najbrže vrijeme na drugom slobodnom treningu. Nitko se, međutim, nije nadao da će se baš uoči jurnjave u Monaku poremetiti idila u Mercedesu.

Poruka nadređenih

U dosadašnjih pet utrka gotovo da nije bilo iskrice između Lewisa Hamiltona i Nica Rosberga. Nadređeni su im poručili da se mogu slobodno utrkivati sve dok ne ugrožavaju jedan drugoga, odnosno dok obojica živi i neokrznuti stižu do cilja. Na postoljima je sve prštalo od pohvala i zagrljaja, a momčadske naredbe iz boksa, ironično je primijetio Telegraphov Oliver Brown, bile su pristojne kao da ih šalju stjuardese u Lufthansi.

Čini se da se slatkog suživota prvi zasitio Lewis Hamilton. Britanac je u neočekivanoj osobnoj ispovijesti počeo preispitivati motive momčadskog kolege. Hamilton tvrdi da Rosberg sigurno ne osjeća jednaku glad za pobjedama kao on.

- Kako da to sročim… Ja sam odrastao na neuglednom mjestu u Stevenageu, na kauču u siromašnoj očevoj garsonijeri. Nico je odrastao u hotelima, čarterima i jahtama, okružen svim tim skupim stvarima. Ne mislite valjda da imamo istu čežnju za pobjedama - pita se Hamilton.

Istaknuo je da on “želi biti najgladniji među svim vozačima na kokpitu” jer da nije tako, kaže, već bi otišao kući.

- Da biste osvojili naslov prvaka, morate pokazati najveću glad. Između mene i Nica nikada neće biti animoziteta, ali nemoguće je da budemo najbolji prijatelji. Opisao bih to kao odnos poštovanja - dodaje Hamilton.

Bez gluposti, molim

Svjetski prvak iz 2008. godine počeo je podgrijavati rivalstvo upravo uoči utrke na kojoj su se u F1 povijesti jasno vidjele podjele među slavnim momčadskim partnerima, poput Senne i Prosta. Takav razvoj situacije sviđa se Jacquesu Villeneuveu, koji je tijekom devedesetih začinjavao Svjetsko prvenstvo dvobojima sa Schumacherom. Kanađanin tvrdi da su Mercedesovi vozači već lagano postali dosadni.

- Formuli 1 trebaju rivalstva. Tko će, molim vas, povjerovati u onu priču: dvojica stoje na postolju i šalju signale ‘oh, tako se volimo’, a drugoplasirani je neizmjerno sretan jer ga je prvi pobijedio? Oprostite, ali ja ne nasjedam na takve gluposti. To je fake - smatra Villeneuve.

Prvak iz 1997. s Williamsom naglašava da navijači čeznu za beskompromisnim utrkivanjem, a dosadašnju ljubav u Mercedesu objasnio je gotovo filozofski.

- Cijela ta situacija posljedica je političke korektnosti modernog doba. Prema njoj se ne moraš boriti za ono što želiš. To je grozna poruka! Želimo vidjeti borbu i ljude koji pop... kad ne pobijede! Ne znam zašto se ta draž izgubila - kaže Villeneuve.

Direktor njemačke momčadi Toto Wolff ne slaže se da si u svrhu zanimljivog prvenstva vozači nužno moraju okretati leđa. Tvrdi kako su Hamilton i Rosberg dosad bili toliko brzi upravo zato jer su jedan drugog motivirali.

- Nisam siguran bi li Lewis bio na ovoj razini da ga Nico nije ‘gurao’, a isto vrijedi i obrnuto. Njihovi privatni životi nemaju veze s time. Točno je da imaju drukčije osobnosti, ali to je sporedna priča - uvjerava Wolff.

Zaspao i opet bio najbolji

Hamilton je na prvi trening u Monaku umalo zakasnio jer nije čuo budilicu. U boksu se pojavio tek nekoliko minuta prije izlaska na stazu, ali to ga nije spriječilo da opet bude najbrži. I ta sličica pokazuje koliko je lider u SP-u trenutno neopterećen. Poručio je Red Bullu i Ferrariju da učine stvari zanimljivijima.

- Jedina konkurencija koju imam jest Nico. Nadam se da će se Red Bull i Ferrari približiti pa da promiješamo situaciju.

VN Monaka: Rosbergu najbrže vrijeme kvalifikacija

Njemački vozač Nico Rosberg u bolidu Mercedesa ostvario je najbrže kvalifikacijsko vrijeme na Velikoj nagradi Monaka, šeste utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 što se vozi ulicama Monte Carla.

Rosberg je zadnji pobjednik Monaka, a i danas je bio najbrži za svoj šesti "pole-position" u karijeri. Dominaciju Mercedesa potvrdio je drugim mjestom vodeći u poretku Britanac Lewis Hamilton, dok će u drugom redu biti dva Red Bulla s Danielom Ricciardom i svjetskim prvakom Sebastianom Vettelom, a u trećem su vozači Ferrarija - Fernando Alonso i Kimi Räikkönen.

U ukupnom poretku Hamilton vodi s tri boda više od Rosberga, a u svim dosadašnjim utrkama slavili su bolidi Mercedesa.

Utrka VN Monaka vozi se u nedjelju u 14 sati.

1. red:

Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 1:15,989

Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:16,048

2. red:

Daniel Ricciardo (Aus/Red Bull) 1:16,384

Sebastian Vettel (Njem/Red Bull) 1:16,547

3. red:

Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:16,686

Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 1:17,389

4. red:

Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso) 1:17,540

Kevin Magnussen (Dan/McLaren Mercedes) 1:17,555

5. red:

Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) 1:18,090

Sergio Perez (Mek/Force India) 1:18,327

6. red:

Nico Hülkenberg (Njem/Force India) 1:17,846

Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 1:17,988 -

7. red:

Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1:18,082

Romain Grosjean (Fra/Lotus) 1:18,196 -

8. red:

Pastor Maldonado (Ven/Lotus) 1:18,356

Felipe Massa (Bra/Williams) -

9. red:

Esteban Gutierrez (Mek/Sauber) 1:18,741

Adrian Sutil (Njem/Sauber) 1:18,745 -

10. red:

Jules Bianchi (Fra/Marussia) 1:19,332

Max Chilton (VBr/Marussia) 1:19,928 -

11. red:

Kamui Kobajaši (Jap/Caterham) 1:20,133

Marcus Ericsson (Šve/Caterham) 1:21,732

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:09