GROZAN POČETAK SP-A

FOTO, VIDEO: HOROR U SCHLADMINGU Vonn nakon stravičnog pada helikopterom prebacili u bolnicu! Amerikanka je na stazi urlala od bolova

Snimka nije za ljude slabih želudaca jer i preko TV kamera gotovo da možete čuti kako pucaju ligamenti
 AFP

Krikovi su rekli dovoljno. Svatko tko se sjeća St. Moritza, 2001. i salto mortalea Janice Kostelić može usporediti jer pad Lindsey Vonn na superveleslalomu Svjetskog prvenstva u Schladmingu izgledao je gotovo jednako strašno.

Nakon doskoka koljeno je jednostavno otkazalo poslušnost, a desna skija otišla u svojem smjeru. Usporena snimka nije za ljude slabih želudaca, a američka skijaška reprezentacija potvrdila je večeras kako je Vonn slomila križne ligamente u desnom koljenu, ali i zadobila prijelom potkoljenice prilikom teškog pada.

Ostaje pitanje koliko će odgovornost za ozljedu američke superzvijezde preuzeti organizatori Svjetskog prvenstva, odnosno voditelji ženskog dijela natjecanja . Naime, utrka superveleslaloma ukupno je odgađana čak 13 puta. Trebala je započeti u 11.00, pa je zbog magle u središnjem dijelu staze pomaknuta za pola sata. Narednih 12 odgoda pomicale su možebitni start za po 15 minuta.

I kada su iscrpljene skijašice napokon dobile krajnje moguće vrijeme starta i potvrdu da utrka neće početi nakon 14.30, donesena je neobična, za Vonn možda i kobna odluka. Utrka je krenula, pa je pola sata izgubljeno zbog pada jednog od uređivača staze koji je helikopterom prevezen u bolnicu.

Ušlo se u opasni mrak, na koji skijašice u brzim disciplinama nisu naviknule. Vonn je platila cijenu, a nakon nje pet od sljedećih deset skijašica nije došlo do cilja. Ubrzo je utrka prekinuta jer se navukla nova magla, a u 16.00 ni rekreativci u takvim uvjetima ne bi smjeli lunjati stazama u Schladmingu.

Teško se sjetiti kasnijeg starta neke brze discipline u Svjetskom kupu, a kamoli na Svjetskom prvenstvu. Organizatori su imali još 13 dana i teško je povjerovati da se raspored nije mogao malo modificirati. Bitka je prošla, generali pametuju, ali strašan pad jedne od najboljih skijašica svijeta ostat će nova mrlja u dosjeima skijaških otaca.

Zdravlje skijaša napokon mora dobiti bitku s lovom na profit. Ako je povijest doista učiteljica života, potrgat će se još brojna koljena, ligamenti i meniskusi dok netko stane na kraj kaubojskom FIS-u!

Zbog Lindseyina pada i možebitnog skandala na otvaranju SP-a zasjenjena je i prva slovenska zlatna medalja u brzim disciplinama u povijesti.

Iako je Ilka Štuhec dugo vodila, iznenađenja nije bilo, Tina Maze savršeno je započela berbu u Schladmingu. Bez Lindsey Vonn, priča o pet zlata još je realnija. Međutim, ni Slovenka se sigurno na ovaj način nije htjela riješiti najveće suparnice.

SP u alpskom skijanju, super G skijašica:

1. Tina Maze (Slo) 1:35.39

2. Lara Gut (Švi) +0.38

3. Julia Mancuso (SAD) +0.52

4. Sofia Goggia (Ita) +0.57

5. Fabienne Suter (Švi) +0.86

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:24