DOGAĐAJ GODINE

SANDRA PERKOVIĆ UZ USAINA BOLTA GLAVNI FAVORIT ZA ZLATNU MEDALJU Počelo Svjetsko prvenstvo u atletici

Najave za najveći sportski događaj u 2013. godini nisu blistave kao prijašnjih godina. Svijet je nad Moskvu poslao tmurne oblake zbog niza dopinških afera, uključujući i nekoliko s velikim zvijezdama, a u hrvatskoj atletici vlada tuga zbog ozljeda Blanke Vlašić i Lise Stublić.

No, nije sve crno, niti će tako biti sljedećih devet dana u kojima očekujemo novi festival brzine, snage i izdržljivosti, iako nećemo biti iznenađeni bukne li kakav novi skandal i prije nego što natjecanja završe. Usain Bolt iz globalnog i Sandra Perković iz domaćeg kuta su predvodnici zanimanja za 14. svjetsko prvenstvo kraljice sportova.

SANDRA PERKOVIĆ OSIGURALA BORBU ZA MEDALJU Prije hica pomogla nastradaloj kolegici

Atletičari su iz Moskve emitirali pozitivne signale što se tiče staze na stadionu Lužnjiki. Kažu da je brza poput one londonske s koje pamtimo nekoliko svjetskih rekorda. Boltova najava je da će do njega “lakše” na 200 (finale je u drugu subotu) nego na startu SP-a na 100 metara (finale je u nedjelju).

Sandra i njezin tim nadaju se toplom vremenu (prognoza za nedjelju je 29 stupnjeva) i krug koji će joj dopustiti savršenu vrtnju i izbačaj. A u ovom trenutku savršenost znači hitac preko 70 metara, kakvog u ovom tisućljeću (ne računajući dopingiranu Piščaljnikovu) svijet nije vidio i ponosnu šetnju Crvenim trgom. Kvalifikacije su u subotu u 8.50, finale u nedjelju u 18.15.

Najava većeg broja tehničkih disciplina ženskog programa SP-a vjerojatno bi se svidjela i Putinu i Obami. S obzirom na posljednje političke izjave nudi im priliku za obnovu hladnog rata. Rusija protiv SAD-a u borbi prsa o prsa za zlatnu medalju u dalju, visu, motki...

Domaća publika bi pobjedu krasotice Darije Klišine, ali favoritkinja u skoku u dalj je Brittney Reese. Ana Čičerova i Jelena Isinbajeva sanjaju zlatni kraj karijere, ali Brigetta Barrett i Jenn Suhr su, blago rečeno, u jednako dobroj formi.

Osim Sandre hrvatsku atletiku predstavljat će još motkaš Ivan Horvat (prvi nastup u subotu) kuglašica Valentina Mužarić (nedjelja), diskaš Martin Marić (ponedjeljak), kuglaš Marin Premeru (četvrtak) i skakačica u vis Ana Šimić (četvrtak).

Sandra Perković

Najbolja hrvatska sportašica otputovala je u Moskvu po jedino zlato koje joj nedostaje. U Rusiji će tijekom vikenda biti u prilici ujediniti sve najvažnije naslove koji postoje u atletici. A tek su joj 23 godine.

Sandra Perković je jedina favoritkinja obračuna na stadionu Lužnjiki. Vlasnica je četiri najbolja rezultata na svijetu u 2013., godini u kojoj je pobijedila na svim natjecanjima na kojima je nastupila.

Njezin niz neporaženosti traje od srpnja prošle godine kada je bila druga u Parizu. U međuvremenu je 14 puta bila najbolja u bacanju diska te jedanput u bacanju kugle (Zagreb, dvorana).

Zbog toga, kao što smo nekoliko puta naveli, hrvatski atletski zanesenjaci više razmišljaju o tome hoće li u nedjelju predvečer prvi put prebaciti granicu od 70 metara, nego može li izgubiti zlatnu medalju.

Usain Bolt

Padom na antidopinškoj kontroli dotad najbržeg čovjeka u 2013. godini, Tysona Gaya, i ozljedom još uvijek aktualnog svjetskog prvaka Yohana Blakea, utrka na 100 metara izgubila je dio draži. Zapravo, čeka se samo da Usain Bolt ne pogriješi na startu i da se vidi s kojim vremenom je osvojio zlatnu medalju. Jedini koji bi mu mogli zaprijetiti su Justin Gatlin i Nesta Carter. Na 200 metara je još manje neizvjesnosti. U toj disciplini jedini opasan konkurent mogao je biti Gay kojeg, kako smo naveli, nema jer je bio dopingiran. Ovako ćemo pratiti može li se na brzoj stazi stadiona Lužnjiki ostvariti Boltovo predskazanje o prvoj utrci u povijesti ispod 19 sekundi.

Mo Farah

Prije godinu dana Bowiejevi “Heroes” odzvanjali su Olimpijskim stadionom u čast novog heroja britanskog sporta, no Mo Farah je sve samo ne heroj za jedan dan. U Londonu je tog kolovoza dvaput bio heroj, u finalima i na 5000 i na 10.000 metara, a očekuje se da će isti podvig napraviti i ovih dana u Moskvi. Tvrdi da je puno naučio na pogrešci s prošlog SP-a zbog koje je na 10.000 metara bio “tek drugi”, a bivši svjetski prvak na 1500 metara Steve Cram kaže da je veliki favorit jer olimpijska dvostruka kruna “zastrašujuće djeluje na konkurenciju, kao i u slučaju Usaina Bolta. Farah se kao osmogodišnji dječarac iz rodne Afrike (rođen u Somaliji, odrastao u Džibutiju) doselio k ocu u predgrađe Londona, a u Rusiji će mu glavne prijetnje biti Etiopljani Alamirew, Gebrhiwot (5000) i Gebremeskel (10.000).

Renaud Lavillenie

Kada bi predviđanja bila “sveto pismo”, onda je muški skok u vis još jedna disciplina u kojoj se pobjednik unaprijed zna. Francuski atletičar Renaud Lavillenie vlasnik je šest najboljih rezultata na planetu u 2013. godini i uvjerljivi favorit. No, to ne znači da će disciplina za koju je potrebna gipkost karakteristična za gimnastiku te strateško umijeće kao da se radi o šahu, biti dosadna. Dapače, svi će čekati može li Lavillenie doskočiti u prostor u kojem je dosad obitavao jedino nedodirljivi Sergej Bubka. Na Europskom dvoranskom prvenstvu u ožujku ove godine, Lavillenie je bio vrlo blizu skoka preko 6.07 metara. Štoviše, letvica nije pala, ali se zadržala na “pogrešnom mjestu” pa rezultat nije priznat. Šest metara i pet centimetara je najveća visina koju je preskočio čovjek, a da se ne zove Sergej Bubka.

Aries Merritt

Pogledate li najbolje ovogodišnje rezultate na 110 metara s preponama, primijetit ćete da je nešto čudno. Vjerovali ili ne, u 2013. godini nitko se nije spustio ispod granice od 13 sekundi. Za razliku od prošle, ali olimpijske godine, u kojoj je bilo dvanaest takvih utrka. Osam ih je istrčao Aries Merritt, a pred kraj sezone, u rujnu, i novi svjetski rekord - 12.80. Tehnički najzahtjevnija disciplina ostavlja puno prostora za pogrešku, ali Merritt je prije 11 mjeseci bio skoro savršen i zbog toga je za mnoge prvi favorit, iako je njegovih 13.09 peti najbolji rezultat na svijetu ove godine. Ovaj put ćemo napraviti iznimku i zaviriti u žensku konkurenciju na visokim preponama. Zanima nas što 21-godišnja američka senzacija Brianna Rollins, koja je s 12.26 na diobi trećeg mjesta svih vremena, može protiv prvakinje Sally Pearson.

Shelly-Ann Fraser-Price

Jedno od pitanja uoči moskovskih obračuna brzine je može li atletika dobiti ženskog Bolta u liku i djelu Shellly-Ann Fraser-Pryce. Kada su u pitanju svjetski rekordi, odgovor je “ne”, ali ako razmišljamo o sprinterskom “doubleu”, onda ćemo ga parafrazirati u “zašto ne”.

Nakon što je prošla neokrznuta u dopinškim aferama u kojima je prvo stradala kolegica iz reprezentacije Veronica Campbell-Brown, a zatim i članovi njenog kluba MVP Asafa Powell i Kerron Stewart, Fraser-Pryce je ostala glavna favoritkinja za dvije zlatne medalje. I na 100 i na 200 metara ima najbolje rezultate na svijetu. Na “stotki” Okagbare zaostaje dvije stotinke, na “dvjestotki” Ahoure jedanaest. Prijetnja na 200 metara mogla bi biti Allyson Felix ako se vrati u olimpijsku formu.

Ana Čičerova

Nadali smo se i navijali da ćemo na ovom mjestu gledati Blanku Vlašić, ali ozljeda je ponovno bila jača od hrvatske sportske junakinje. Bez zdrave Blanke u punoj snazi nebom iznad skakališta u vis zavladala je Ana Čičerova (31). Lijepa Ruskinja rođena u Erevanu aktualna je prvakinja svijeta i pobjednica olimpijskih igara; jedna od glavnih nada domaćina koji sanjaju berbu zlatnih medalja. Vršnjakinja Jelene Isinbajeve lani je pričala kako bi karijeru željela završiti na najvišoj stubi postolja dok u isto vrijeme stadionom Lužnjiki odzvanja ruska himna, ali na listi najboljih u ovoj godini nije na samom vrhu. Dva centimetra iznad nje je Amerikanka Brigetta Barrett (204), senzacionalna osvajačica olimpijskog srebra. Iz prikrajka vreba Svjetlana Školina, a finalu se nada i Ana Šimić čiji osobni rekord (196) je jedan cm viši od kvalifikacijske norme.

Jelena Isinbajeva

Zvijezda je jer je vlasnica 30 svjetskih rekorda od kojeg je posljednjeg postavila u dvorani, u veljači ove godine. Zvijezda je jer je više od desetljeća s pravom zvana kraljica skoka s motkom. Zvijezda je jer proglašavana i najboljom sportašicom svijeta. Zvijezda je, konačno, jer u Moskvi, u svojoj Rusiji, završava karijeru u kojoj je leteći preko letvice uz pomoć motke redovito završavala među zvijezdama. Dame i gospodo - Jelena Isinbajeva!

Tridesetjednogodišnjakinja rođena u Volgogradu je prije dvadesetak dana potvrdila da će na stadionu Lužnjiki “sto posto okončati karijeru”. Naravno, san je to napraviti uz zlato, ali... Konkurencija je napredovala. Jenn Suhr joj je zimus oduzela svjetski dvoranski rekord (5,02), a Yarisley Silva ima pet najboljih ovogodišnjih rezultata na svježem zraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:58