EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

IVANIŠEVIĆ POSTAO ŠEF HRVATSKOG TENISA 'Mladi su nam loši, osim Ćorića'

Postajem koordinator svih selekcija osim Davis Cupa. To je ono što sam htio raditi s tenisačima od 18, 16, 14 i 12 godina - otkrio je Goran
Dubrovnik, 030813. U sklopu ljetnog teniskog kampa koji organizira teniski klub Ragusa odrzan je kids day na stradunu gdje su se najmladji tenisaci mogli okusati protiv Gorana Ivanisevica.Na fotografiji: Goran Ivanisevic.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX

Čim je doznao da mu je ukinuta suspenzija, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić spakirao je kufere i kupio kartu za Pariz, gdje će nakon četveromjesečnog izbivanja s terena već u ponedjeljak zaigrati na ATP turniru BNP Paribas Masters. S njim je u subotu ujutro iz Zagreba otputovao i Goran Ivanišević, koji ga trenira od proljeća, iako je suradnja počela prije nekoliko godina.

Izvrsno raspoloženi stigli su na zagrebački aerodrom, čekirali karte i sjeli na kavu, gdje im se pridružio i kondicijski trener Slaven Hrvoj. Goranovo je iskustvo Marinu trebalo biti dragocjeno u Wimbledonu, ali je baš uoči njega, u Queensu, saznao rezultate dopinškog testa i predao meč. Dramatični mjeseci sada su iza njih. U dogovoru sa svojim timom Marin je odlučio da javnosti zasad neće otkriti svoju istinu o suspenziji zbog dopinga, koja je po prvotnoj odluci trebala trajati čak devet mjeseci, da bi je, nakon što se žalio , Arbitražni sud za sport (CAS) smanjio na četiri mjeseca.

Teško je kad ne igraš

“Ne mogu ništa govoriti”, poručio nam je Čilić, koji je i posljednjih mjeseci, čekajući odluku suda, šutio kao zaliven, ali je zato naporno trenirao, uglavnom u Zagrebu s Ivaniševićem, koji nam je otkrio svoje viđenje te nezgodne situacije.

“Nije bilo lako i ovo je velika stvar. To je znak da još postoji poštenje i pravda u ovome svijetu i u sportu, jer sve bi drugo bilo katastrofa. Nije on to zaslužio, ali on će objasniti kako mu je bilo”, ističe Ivanišević koji se, kaže, tijekom svoje uspješne igračke karijere nikada nije našao u sličnoj situaciji. Jesu li tada kontrole bile manje stroge i je li se išta bitno promijenilo?

“Bilo je strogo i onda. Sport je postao veliki biznis. Puno se novca tu okreće, pogotovo u tenisu. Ali, sve u svemu, važno je da su Marinu dopustili da igra ovaj turnir koji je i posljednji u ovoj godini, da se može pripremiti za sljedeću godinu, što je jako važno za psihu, da bude miran. A na ovom turniru - što bude, bit će”, kaže Ivanišević. Objašnjava zašto su odlučili da će odmah igrati?

“Zato što je dobro da odigra, za psihu, ali i za sponzore. Hvala Bogu da je ostao još ovaj turnir da ga odigra i da je oslobođen krivnje za koju su ga teretili”, kaže Goran. Koliko je za tenisača problematično biti dulje vrijeme podalje od terena?

“Problem je kada ne igraš dva tjedna, a kamoli nekoliko mjeseci. Ja nisam igrao godinu dana pa se nikad nisam vratio. To je katastrofa. Pogotovo kada ne igraš šest mjeseci, a ni sam ne znaš zašto ne igraš. To je još gore”, smatra Ivanišević, jedini hrvatski osvajač Wimbledona. Može li Čilić ponoviti njegov uspjeh u Londonu?

Krajan ostaje izbornik

“Naravno da ima šanse. Čovjek je bio deseti na svijetu. Dobro, sada je zbog ovoga pao na rang-listi najboljih tenisača jer nije igrao, ali smatram da je on igrač koji zaslužuje da bude među prvih deset. A kada si među prvih deset, onda imaš šanse za sve”, kaže Ivanišević, a na pitanje vjeruje li da Čilić može postati, ako ne najbolji, onda drugi najbolji hrvatski tenisač svih vremena, Ivanišević podsjeća kako je i Ljubičić bio treći na svijetu, a uspješan je bio i Mario Ančić.

Kako Goran gleda na budućnost hrvatskog muškog tenisa?

“Nemamo novih dečki osima maloga Borne Ćorića, koji je vrhunski talent i koji će biti vrhunski igrač. On ima svijetlu budućnost, ali osim njega smo slabi”, tvrdi Ivanišević i otkriva kako preuzima novu funkciju u Hrvatskom teniskom savezu.

“Postajem koordinator svih selekcija osim Davis Cupa. To je ono što sam htio raditi s tenisačima od 18, 16, 14 i 12 godina. Drago mi je raditi s mladima. Željko Krajan ostaje izbornik za Davis Cup i svi su sretni i zadovoljni”, zaključuje Ivanišević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:58