ŽIVOTNO VAŽNI

Čemu točno služe psima njihovi brkovi i zašto ih baš nikako ne smijemo rezati?

Dodirivanje tih dlaka može izazvati refleksnu reakciju ljubimca, potičući ga da se udalji od neke prijetnje
 Kinek00/Alamy/Alamy/Profimedia

Brkovi su nešto što je uobičajeno kod pasa i mnogi se nikad ni ne upitaju čemu oni služe. Itekako imaju funkciju - pomažu im da izbjegnu opasnost. Bilo da uz njihovu pomoć mogu otkriti grabežljivca koji se približava ili ocjenjuju koliko je prostor uzak ili širok, vrlo su im važni u svakodnevnom životu.

Dodirivanje brkova može izazvati refleksnu reakciju psa, potičući ga da se udalji od neke prijetnje. Oni su iznimno osjetljivi i u njihovom korjenuj je veliki broj završetaka živaca. Zvuči nevjerojatno, ali psi preko njih dobivaju informacije o tome koja je, recimo, temperatura u njihovom okruženju. Uz pomoć njih oni će odrediti i teksturu, oblik i veličinu predmeta s kojima dolaze u kontakt, omogućavajući im da se bolje snalaze u svom okruženju, piše National Geographic.

Brkovi su od vitalnog značaja za opstanak i dobrobit psa. Oni pružaju senzorne informacije koje pomažu psima da se kreću, komuniciraju s drugim psima i izbjegavaju opasnost.

Bez brkova, psi bi teško mogli osjetiti promjene u svom okruženju i bili bi u većem riziku da se negdje ozlijede ili nastradaju.

Važno je napomenuti da podrezivanje brkova može da dovede do dezorijentacije i konfuzije kod psa. Također može izazvati bol i nelagodnost. Zbog toga se vlasnicima pasa savjetuje da nikako ne diraju i ne šišaju brkove svojim psima, osim ako to nije medicinski neophodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:06