IMA NEKA TAJNA VEZA

Čestitka povodom dana mačka stigla i iz jedne knjižnice: ‘One su često prave junakinje priča‘

Suvremene čupavice vrijedne su djelatnice u odjelima za marketing i odnose s javnošću

Ilustracija

 Paolo Gislimberti/alamy/alamy/profimedia

Obilježavanju Međunarodnog dana mačaka pridružila se, sasvim logično, i zagrebačka Knjižnica Vladimira Nazora. Kažemo ‘logično‘ jer diljem svijeta kao da postoji neka tajna veza između mačaka i knjižnica. Kako kažu u ovoj podružnici Knjižnica grada Zagreba (KGZ) osim narančastih, tigrastih, ruskih, perzijskih, sijamskih, umiljatih, vokalnih, maznih, nedruželjubivih ili čak opakih, postoje i mačke koje žive u knjižnici.

- Takozvane knjižnične mačke punopravni su stanari-djelatnici knjižnica diljem svijeta. Zabilježeno je da su još u srednjem vijeku knjižničari „zapošljavali“ mačje kolegice da se razračunaju s oštrozubim štetočinama. Praksa zapošljavanja mačaka u ponešto drugačijem svojstvu održala se do danas.

Suvremene mačke vrijedne su djelatnice u odjelima za marketing i odnose s javnošću, a one najsposobnije čak postaju članovi knjižničnih upravnih odbora. Godine 1987. osnovan je The Library Cat Society, u svrhu boljeg prepoznavanja uloge mačaka u knjižnicama. Društvo je izdavalo poseban bilten s informacijama o dlakavim zaposlenicima. Nažalost, društvo više ne postoji. Zasad - objavili su iz ove knjižnice.

Osim što obitavaju u knjižnicama, dodali su, mačke se prilično često možete naići i u romanesknim sižeima, bilo kao glavne ili (upečatljive) sporedne likove.

Američka knjižničarka Vicky Myron napisala je jedan takav roman o možda najpoznatijem knjižničnom mačku po imenu Dewey kojeg je pronašla jednog zimskog jutra 1988., kako promrzao čuči u ormariću za povrat knjiga. Mačak je dobio ime prema Melvilleu Deweyu, autoru najraširenijeg sustava knjižnične klasifikacije u svijetu, a živio je 19 godina u knjižnici grada Spencer u Iowi, na veliku radost svih zaposlenika i korisnika.

- Svim mačkoljupcima čestitamo 8. kolovoza - Međunarodni dan mačaka, a usput sugeriramo podugačak popis „mačje“ literature, čiju dostupnost možete provjerit ovdje - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2024 23:14