I BIOLOZI ZATEČENI

‘Čekamo informacije znanstvenika da možemo uopće razumjeti što je ovo!‘ Pogledajte što se pojavilo u moru diljem Jadrana...

Nakupine izgledaju poput stvorenja iz popularnog serijala o Harryju Potteru, samo su bijele boje
 Screenshot Area Marina Protetta Miramare Facebook

Prva asocijacija ljubitelja Harryja Pottera bila bi da gledaju u nešto što nalikuje dementorima iz tog serijala. Jasno, bijele boje, ali neobično nalik filmskoj inačici tih stvorenja koje iz čarobnjaka (ali i bezjaka) isišu sve lijepo, ostavljajući samo praznu ljušturu koja živi ‘životom gorim od smrti‘.

No, na snimci koja stiže iz Italije ne vidimo ništa iz fantasy literature, nego prilično stvarne sluzave ostatke u moru. Prizor iz podmorja nedaleko od obale grada La Trezze je zabilježio biolog Marco Segarich, a na njima se vide prizori kakvi su primijećeni i u drugim područjima na sjeveru Jadranskog mora, objavili su iz ustanove Area Marina Protetta Miramare.

- Ove sluzave mase nastaju izlučivanjem mikroalgi. Fenomen je to koji obično stvaraju povoljno meteorološki i oceanografski uvjeti, među kojima je i obilna količina slatke vode. Ovakva pojava nije zabilježena samo na površini, nego i na dnu te na svim razinama. Čekamo informacije znanstvenika kako bismo bolje razumjeli što je dovelo do ovoga fenomena - objavili su iz te organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 14:03