ZAŠTITA

Danas se diljem svijeta obilježava Dan ljenjivaca, a evo što sve trebamo znati o njima

Nekada su se oni svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenivci

Ljenjivac

 ZOO Zagreb

Međunarodni je dan ljenivaca. Obilježavanje tog dana pokrenula je 2010. godine zaklada AIUNAU iz Kolumbije kako bi ljude potaknula na zaštitu ljenivaca i njihovih staništa.

Šest je vrsta ljenivaca – dvije vrste dvoprstih i četiri vrste troprstih. Dvoprsti ljenivci, daleki rođaci zagrebačkih ljenivaca, nastanjuju krošnje tropskih šuma Južne Amerike. Tamo jedu, spavaju, odmaraju se i pare. Na tlo silaze samo kako bi obavili veliku nuždu. Skoro polovicu dana provedu spavajući. Aktivni su noću.

Nekada su se ljenivci svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenivci. Dvoprsti ljenivci najveća su vrsta ljenivaca na svijetu.

Dvoprsti ljenivac cijeli svoj život provede u krošnjama gdje se hrane, spavaju i razmnožavaju, a spuštaju se na tlo kako bi defecirali svakih nekoliko dana ili promijenili stablo. Aktivni su noću te solitarni. Skoro polovicu dana provedu spavajući, ističu iz ZOO Zagreb.

Ljenivci su izvrsni plivači, ali imaju slabe stražnje udove te ne mogu stajati na njima ili hodati već pužu po tlu povlačeći tijelo svojim snažnim prednjim udovima.

Na krznima ljenivaca u prirodi razvijaju se alge koje daju zelenkastu boju njihovom krznu te tako potpomažu njihovoh kamuflaži među krošnjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 18:40