MRAČNA TRADICIJA

Dinamit i mreža ilegalni alat su krivolovaca, ribočuvar: ‘Ako to vidite, prijavite!‘

Takav način ribarenja bio je do prije koju godinu gotovo pa dio tradicije, ali visoke kazne učinile su svoje

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

U nekim dijelovima Hrvatske još uvijek postoji mračna tradicija lovljenja ribe bacanjem dinamita u vodu ili mrežarenjem, oba su postupka zakonom zabranjena, a u Podravini su se riješili takvih ribiča, kaže ribočuvar Stjepan Blažic, koji lovi krivolovce po koprivničkom kraju.

Blažic je rekao Hini da su napori ribočuvara i strogi zakoni uspjeli gotovo na nulu svesti ribokradice koji su do prije nekoliko godina ordinirali Podravinom.

S lovljenjem riba dinamitom nije se za svog staža susreo, ali tvrdi da toga još uvijek ima u nekim dijelovima Hrvatske. No, imao je posla s ribičima koji po rijekama i jezerima love ribe mrežom i podvodnom puškom.

Takav ilegalni način ribarenja bio je do prije koju godinu gotovo pa dio tradicije, ali visoke kazne, stalni nadzor i smjena generacija to su gotovo istrijebili. Još se tu i tamo nađe pokoja mreža, ali to danas pripada u rubriku iznenađenja, kaže Blažic.

Također, tu i tamo se nađe netko tko prodaje ulovljenu ribu, što je također prekršaj jer ulovljena riba može služiti samo za osobnu upotrebu, ističe Blažic.

Budući da se Drava, Mura i brojna okolna jezera nalaze pored poljoprivrednih zemljišta, nerijetko su se cisterne pune kemikalijama za špricanje ili gnojiva ispirale u tim vodama.

Danas je to znatno rjeđe, ali nađe se još pokoji „biser“ kojem takvo što padne na pamet, kaže Blažic i poziva vlasnike polja da ne čine takve prijestupe jer time ozbiljno štete bogatoj flori i fauni uz Dravu i Muru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:31