VELIKE MAČKE

Domaća ekipa koja pomaže risovima zvijezde su dokumentarca Together for lynx

Premijera filma će biti 11. rujna u Kinodvoru u Ljubljani, a uskoro se planiraju i prva prikazivanja u Hrvatskoj
 Facebook screenshot

Iz projekta Life Lynx objavili su važnu vijest, no ona se ovoga puta ne odnosi na konkretnu veliku mačku u divljini, nego na naše drugačije. Istina, vezano je za risove, ali na nešto drugačiji način.

- Naše dogodovštine od početka projekta vrijedno prati ekipa snimatelja iz Slovenije. Pripremili su dokumentarac pod nazivom "Together for lynx", a mi vam donosimo kratku najavu filma (filmaši to nazivaju "trailer"). Premijera filma će biti 11.rujna u Kinodvoru u Ljubljani, a uskoro planiramo i prva prikazivanja u Hrvatskoj - objavili su iz projekta i na Facebooku sa svim svojim pratiteljima podijelili nekoliko kadrova iz filma koji će se uskoro moći vidjeti i u našoj zemlji.

U travnju ove godine voditelji projekta objavili su kako obilježavaju pet godina hvatanja i preseljavanja risova iz Karpata u Dinaride i Alpe. Njihove fotozamke odaju im kuda se kreću risovi koje su pustili, ali i da neki od njih već imaju podmladak, tako da je napredak već ostvaren.

Za nešto manje od godinu dana njihov projekt završava.

- Svima u nasljeđe ostavljamo dinarsku populaciju ojačane genske raznolikosti, bolje šanse za povezivanje s risovima u Alpama, mnogo iskustva i znanja dostupnih u sklopu naših publikacija, te upute za kvalitetno upravljanje populacijom u budućnosti.

Nadamo se da će nadležne ustanove sada preuzeti odgovornost te u budućnosti uspješno upravljati populacijom risa u suradnji sa svim interesnim skupinama - poručili su iz Life Lynxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:13