POSIDONIJA

Endem Sredozemnog mora: Dugo živi, sporo raste, teško se oporavlja, a naziva se ‘morskim plućima‘

Poznato je iz literature da se novi listovi najbrže pojavljuju u jesen, a najsporije u proljeće
 Ivana Nobilo/Cropix

Iz pulskog akvarija objavili su kako su početkom rujna primijetili nove listove na izdancima morske cvjetnice posidonije (Posidonia oceanica), duge 1,5 centimetar te su odlučili pratiti njihov rast. Prošlog tjedna su izmjerili da su narasli na četiri centimetra, što znači da rastu oko 0,5 centimetara dnevno!

Poznato je iz literature da se novi listovi najbrže pojavljuju u jesen, a najsporije u proljeće.

- Izdanci koje smo snimili potječu s otoka Mljeta, gdje smo ih prikupili nakon što su bili iščupani zbog nekontroliranog sidrenja u uvali Saplunara. Sidrenje često oštećuje korijenje i izdanke posidonije, a procjenjuje se da svako podizanje sidra može oštetiti oko 34 izdanka - poručili su iz Akvarija Pula.

Listovi posidonije su dugi, uski i trakasti, te mogu narasti do 1,5 metara, iako su obično kraći. Rastu iz rizoma (podzemnog stabla/korijena), a jedan izdanak obično ima oko pet listova. Oni u prosjeku žive godinu dana te postaju smeđi i u zimskim mjesecima otpadaju.

Otpalo lišće dijelom ostaje na morskom dnu kao organski ostaci (detritus), što pomaže u očuvanju i stabilizaciji sedimenata, a dijelom su odbačeni na obalu te čine važan dio obalnog ekosustava koji pruža zaštitu obali od erozije, važan su izvor organske tvari za obalne ekosustave i pružaju privremena staništa za male organizme, poput rakova i insekata.

Posidonija je endemska vrsta Sredozemnog mora, poznata po svom dugom životnom vijeku i sporom rastu, njen rizom raste tek jedan centimetar godišnje. Zbog toga je oporavak njezinih livada nakon oštećenja (najčešće uzrokovanog ljudskim aktivnostima) izuzetno dugotrajan proces.

Posidonija je također ključna za proizvodnju kisika – zdrave livade mogu proizvesti više od 14 L/m² u 24 sata, zbog čega se nazivaju "morskim plućima" Sredozemlja. Guste livade posidonije usporavaju morske struje i valove, smanjujući eroziju obale i stabilizirajući morske sedimente.

- Zato je njezina zaštita od ključne važnosti za očuvanje morskih ekosustava Sredozemnog mora - istaknuli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:02