NOVA NADA?

Gotovo deset godina nakon nestanka aviona, malena morska stvorenja mogla bi otkriti gdje je olupina

Iz njihovih oklopa mogli bi se izvući informacije o temperaturi oceana na mjestu gdje su ostaci

Ilustracija

 Tristar Photos/Alamy/Alamy/Profimedia

Znanstvenici misle da su možda pronašli ključni trag koji će im pomoći da saznaju gdje je mogao pasti zrakoplov MH370 Malaysia Airlinesa. Riječ je o avionu koji je nestao na letu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. ožujka 2014. godine i nikada nije pronađen. Smatra se da se srušio i da je svih 227 putnika i 12 članova posade poginulo. No, ostaci aviona nikad nisu pronađeni, unatoč višegodišnjim pretragama svih dijelova oceana za koje se sumnjalo da bi olupina mogla biti tamo.

Kad je pronađeno krilo aviona, koje je naplavljeno na otoku Reunion, potraga je postala još intenzivnija, ali avion nigdje nije nađen. No, sada je stručnjacima palo na pamet nešto novo. Dobro su promotrili malena stvorenja koja se nalaze na tom krilu i zaključili kako bi im oni mogli pomoći u pronalasku lokacije. Riječ je o malenim rakovima vitičarima, a temperatura oceana (o čemu bi podatke mogli dobiti iz njihovih oklopa) mogla bi dati barem približne informacije o tome gdje bi se moglo tražiti.

Vitičari (Cirripedia) su neobična stvorenja - njima je tijelo promijenilo prvotni oblik i oni su zalijepljeni glavom za podlogu. Kako love hranu? Nogama.

- Flaperon (dio krila) je bio prekriven školjkama i čim sam to vidio, počeo sam slati poruke istraživačima jer sam znao da bi iz njihovih ljuštura mogli dobiti barem naznaku o mjestu nesreće - rekao je Gregory Hebert, piše LAD Bible.

Iako je vlada Malezije službeno 2017. zatvorila potragu za nestalim avionom, no teorije o tome šo se dogodilo još se uvijek pojavljuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 18:23