NIJE KAKO SE ČINI

HGSS-ovci krenuli pomoći ovci koja je zapela na Krku, no na liticama ih je dočekalo iznenađenje...

Nije ovo prvi put da se sa stijena tog otoka spašava životinja koja je zapela
 Diana Primožić

Kad je u ponedjeljak objavljena vijest da je jedna ovca zapela na liticama Krka, odakle se ne može sama izvući, mnogi su se digli na noge. Bila je nevjerojatna činjenica da nesretnoj životinji nitko nije pokušao pomoći cijelo to vrijeme, posebno zato što su za nju bile dvije dojave da je viđena.

Žena koja je priču o ovci podijelila, Diana Primožić, nazvala je HGSS i zamolila pomoć. Oni su zajednički otišli na mjesto gdje je viđena kako bi je spustili na sigurno. No, ono što su zatekli nije ono što su očekivali.

- Dvije su ovčice slobodne, ali treća više nije bila u toj spilji. Je li pala ili je odnesena, ne znamo. Ove druge dvije su se mogle kretati, ali ona nije mogla vani i vjerojatno je pala dolje, iznemogla. Žao nam je da kasnimo. Još jednom hvala, i onima koji su dali savjete kako s njom, i onima koji bi je zbrinuli do sutra. Posebno hvala dečkima iz HGSS-a i Goranu iz Rent-a-boata. On nas je vozio do Vrbnika i nazad - kaže Diana.

Nije ovo prvi put da se spašava ovca s hridi. Vlasnici ovih životinja na njih jednostavno ne paze. Životinje danima budu u užasnim uvjetima, ne mogu se gotovo ni maknuti, gladne su, žedne i prestrašene.

- Ovo je već treća akcija spašavanja. Oni prate na Facebooku, ne javljaju se, i kad pristanemo u lučici kažu "to je moja" i uzmu je. Ni prstom ne mrdnu. Spašavali smo jednom i janje pored mrtve ovce. Janje su ljudi koji su naišli odveli, a volonterka Nina je plivala do plažice na kojoj je bio leš. Nema oznake, ali rupica u uhu je tu, imamo i slike. Vlasnik dođe i makne oznaku, da ne mora zbrinuti leš, da se ne zna čija je. Tako oni rade - objašnjava Diana.

Podsjetimo, ona je u ponedjeljak objavila kako je, prema njenim saznanjima, jedna ovca zatočena na stijeni te da joj je hitno potrebna pomoć. Mnogi su komentirali kako im se čini da, zbog konfiguracije terena, u ovoj situaciji mogu pomoći samo pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Ne bi im to bio prvi put da spašavaju životinju s mjesta na kojega je nemoguće doći bez opreme i iskustva u spašavanju. Tako je na kraju i bilo.

Nije ovo prvi put da se s Krka spašava ovca koja je zapela na stijenama. Prije dvije godine, vatrogasci su sa stijena nedaleko od Vrbnika spasili jednu čupavu i uznemirenu ovčicu. Također je Diana bila ta koja je pokrenula akciju njenog spašavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 18:04