PRIJETI MU IZUMIRANJE

Hvalili se ulovom ribetine od sto kila kod Senja, stručnjaci zgroženi: ‘Pa to je strogo zaštićeni morski pas!‘

Tko namjerno hvata ili ugrožava strogo zaštićenu vrstu, prijeti mu kazna do 27.000 eura

Morski pas lisica

 Morski.hr

Društvenim mrežama kruže snimke ulovljenog morskog psa lisice na Podvelebitskom području, koje su stigle i do redakcije portala Morski.hr.

- Utorak ujutro, Lukovo otočko, kraj Senja. Lisica 3 metra -100 .kg. Ulovio lokalni ribar - glasila je poruka koja je stigla uz fotografije.

Morski pas lisica pojavljuje se po cijelom Jadranu, a za razliku od ostalih većih morskih pasa koji preferiraju otvoreno more, lisicu možemo pronaći po kanalima i plitkim uvalama gdje se zapetlja u mreže i postane medijska senzacija. Zna zagristi panulu za sitnu ribu, pa iznenadi sportske ribolovce te nije isključeno ni da se upravo to dogodilo i ribaru s tog područja.

Može narasti do 5,7 metara i imati čak pola tone. Hrani se ribama, lignjama i rakovima, a u lovu na iste koristi rep koji ima funkciju biča. Konkretnije, udarcem repa mogu ošamutiti plijen te ga na taj način lakše uloviti svojim oštrim zubima. Po prirodi nisu agresivne životinje, ali ako ih se napadne, mogu postati nezgodne za ljude.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode svojedobno je zbog pretjeranog ulova ove vrste od strane ribara iznimno oštro reagirao, te više puta pojasnio da je morski pas lisica strogo zaštićena vrsta te vrsta pred izumiranjem.

Morski.hr podsjeća na Zakon o zaštiti prirode iz 2013. godine, koji je i danas na snazi, i vrlo je jasan kad je u pitanju lov, uznemiravanje i ubijanje strogo zaštićenih vrsta, a morska lisica je na tom popisu. Kazne su prema tom zakonu do 200 tisuća kuna (do 27 tisuća eura), a čak i slučajan ulov svaka je osoba dužna prijaviti Državnom zavodu za zaštitu prirode.

2.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 10:48