NIJE RIJETKOST

Istospolni par plamenaca odgaja ptića u ZOO vrtu: ‘Roditelji su napustili jaje, pa su ga oni usvojili‘

Curtis i Arthur novi su par u laguni i da njihova briga za maleno nije prestala u trenu kad se ono izleglo

Curtis i Arthur s malenim

 Paignton Zoo

Par istospolnih plamenaca uspješno je ‘odradio‘ izlijeganje mališana iz jajeta u zoološkom vrtu u britanskom Devonu, kažu zaposlenici. Maleni stvor je jedan od nekoliko mališana koji su u toj nastambi došli na svijet i to prvi put nakon pauze od gotovo šest godina. Tada je ZOO zadnji put imao malene plamence, tako da je trenutno u malenoj laguni pravi ‘baby boom‘.

Kurator za ptice, Pete Smallbones rekao je da nije potpuno siguran kako je istospolni par, Curtis i Arthur, dobio jaje, ali to je poznati fenomen kod čileanskih plamenaca, kao i kod drugih ptičjih jata. Parovi vrlo često udomljuju ostavljena jaja i brinu se o mališanima, neovisno o tome što ih oni nisu donijeli na svijet. To s jednakim uspjehom rade svi parovi.

- Najvjerojatnije je kako je jaje napustio neki drugi par, pa ga je ovaj usvojio. Imali smo nekoliko istospolnih parova plamenaca tijekom godina, nije to ništa posebno, ali ovo je prvi put da je takav par uspješno brinuo o jajetu sve dok se iz njega nije izleglo maleno - rekao je Smallbones za Guardian i pojasnio kako kod plamenaca oba roditelja sjede na jajima i gnijezdima od blata. Potrebno je oko 28 dana neprestane brige da se to dogodi, tako da je potrebno uložiti dosta truda da bi se maleno biće uspješno izleglo.

Smallbones je dodao kako su Curtis i Arthur novi par u laguni i da njihova briga za maleno nije prestala u trenu kad se ono izleglo, nego se o njemu obojica i dalje svakodnevno vode računa.

Čileanski plamenci potječu iz Južne Amerike i mogu se naći u plitkim jezerima u raznim zemljama, uključujući Čile i Argentinu. Prema riječima kuratora, smanjuje se broj ovih ptica u divljini i to zbog turizma, gubitka staništa ...

Jaja flaminga izlegu se nakon otprilike 28 dana kada ih oba roditelja inkubiraju u gnijezdima od blata. Pilići se u početku razlikuju od odraslih jer su prekriveni sivim i paperjastim perjem.

- Cijeli ZOO vrt sretan je što imamo nekoliko ptića u nastambi plamenaca. Tko god da ih vidi, uljepšaju mu dan - zaključio je Smallbones.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 22:09