NE ZNA SE?

Iz jezera izlovljene strane vrste riba, ali je pitanje odakle su one uopće došle tamo

Nesretne ribe su ulovljene jer su predatori domaćim vrstama ili im pak otimaju hranu i prostor

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Invazivne riblje vrste uspješno su ove godine uklonjene iz Plitvičkih jezera, priopćio je u srijedu zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet, koji je taj projekt proveo s Nacionalnim parkom Plitvičkim jezerima i karlovačkim slatkovodnim akvarijem Aquatikom.


Iz Prošćanskog jezera, drugog jezera u nizu sustava Plitvičkih jezera, intenzivno su se izlovljavale strane vrste riba, čime su se poboljšali stanišni uvjeti i “smanjio njihov negativni utjecaj na autohtonu dunavsku pastrvu”, stoji u priopćenju.
To je prvi takav projekt proveden u Hrvatskoj, a rezultati su iznimno “dobri i poticajni”.


Iz Prošćanskog jezera izvađeno je više od 700 kilograma stranih vrsta ribe, najviše crvenperke, koja najnegativnije utječe na prirodni ekosustav, te klena i štuke. To su predatori nativnih vrsta, hrane se njima do istrebljenja ili im otimaju hranu i prostor, a osim toga, šire bolesti i mijenjaju stanište.


Projektom se još željela općenito smanjiti gustoća populacije stranih vrsta u Prošćanskom jezeru te njihov utjecaj na okoliš.
Kalifornijska pastrva uklanjala se i iz potoka Nacionalnog parka. Iz nekih je potoka potpuno uklonjena, a u drugima im je smanjena gustoća.


Na Prošćanskom jezeru i okolnim vodotocima znatno se smanjila opasnost od izumiranja autohtonih pastrva te je popravljena prirodna ravnoteža jedinstvenoga i osjetljivog ekosustava Nacionalnog parka.


Inače, na Plitvicama se provode ili se planiraju provesti još neki projekti usmjereni prema uklanjanju ostalih antropogenih prijetnji, kao što su fragmentacija i degradacija staništa i smanjenja gustoća i raznolikost nativne, prirođene populacije.


Osoblje Nacionalnog parka Plitvičkih jezera dobilo je stručnu pomoć pri praćenju i uklanjanju stranih vrsta.


Invazivne vrste riba imaju negativan utjecaj u slatkovodnim ekosustavima jer su problem za održavanje prirodne ravnoteže ekosustava, ali to je svjetski problem, koji je prepoznala i Europska unija u strategiji o bioraznolikosti. Hrvatskoj kao zemlji članici prioritet je zaštititi svoju iznimno bogatu biološku raznolikost.


Sa 150 vrsta slatkovodnih riba i osobito velikim udjelom endema, Hrvatska je među europskim zemljama s najvećom bioraznolikošću u slatkovodnim ekosustavima. Nažalost, slatkovodni ekosustavi smatraju se najugroženijima, a mnogobrojnim vrstama riba diljem svijeta prijeti vrlo visoka opasnost od izumiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 18:10