DOSELJENIK

Jeste li znali da u Jadranu živi puž kojeg, ako dotaknemo, možemo mirisati na limune?

Zanimljivo je kako na društvenim mrežama ovo biće neki korisnici nazivaju ‘spužvama iz noćnih mora‘, aludirajući na njihov izgled

Melibe viridis

 Georgette Douwma/Nature Picture Library/Profimedia

Puž (Melibe viridis) je vrsta koja je doselila u Sredozemlje preko Sueskog kanala, a prvi put je zabilježena u Jadranu 2001. godine kada su je pronašli znanstvenici u Starom Gradu na otoku Hvaru. Prošlo je od tada dosta vremena, pa možemo reći da se ova vrsta udomaćila u Jadranu i nije više rijetkost vidjeti je na morskome dnu.

Jedna od posebnosti ove vrste je njen način hranjenja. Dok se kreće, neprestano otvara svoja velika usta i koristi ih za pretragu morskog dna. Kada osjetljive papile na unutarnjem rubu usana osjete hranu, obično sitne račiće, usta se brzo zatvore i uhvate plijen.

- Puž na videu demonstrirao nam je svoj način otvaranja usta. Snimljen je u našem bazenu gdje se nalazi u sklopu istraživanja stranih vrsta Jadranskog mora. Važno je napomenuti da puž Melibe viridis nije opasan za ljude, a ako ga slučajno dotaknete, možda ćete mirisati na limun - poručili su svojevremeno sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, predstavljajući ovo zanimljivo biće.

Zanimljivo je kako na društvenim mrežama ovo biće neki korisnici nazivaju ‘spužvama iz noćnih mora‘, aludirajući na njihov izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 08:11