PRIRODNA SREDSTVA

Kako se lako (i jeftino) riješiti raznih malih insekata koji nam žele ući u dom? Imamo par prijedloga

Mi u rubrici VauMijau ne podržavamo usmrćivanje malenih stvorenja, već smo više za metodu odbijanja
 Bruno Rodrigues Baptista Da Silva/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi od nas ne vole kukce u svojem domu i zato će poduzeti sve što mogu da do susreta s njima nikada ne dođe. Najučinkovitija metoda je postavljanje mreža na prozore ili pak, u slučaju da nam budžet to dozvoljava, komarnika. Oni će uspješno zaustaviti sve životinjice od toga da se usele u naš dom.

No, ako ništa od toga nije izvedivo, uvijek možemo posegnuti za sredstvima koja bi ta mala stvorenja trebala držati podalje od nas. Mi u rubrici VauMijau ne podržavamo usmrćivanje malenih stvorenja, već smo više za metodu odbijanja i, ako do susreta dođe, iznošenja iz kuće ili stana.

No, kako najjednostavnije odbiti razne insekte? Alkoholnim octom, kraljem među prirodnim sredstvima za čišćenje. Ako ga pomiješamo s vodom i onda tom mješavinom pošpricamo okvire prozora i vrata, mala stvorenja bi mogla zaključiti da kod nas nije toliko zanimljivo i otići dalje. Ako nas muhe pohode, najlakše ih se riješiti tako što ćemo posaditi bosiljak, jer mrze njegov miris. Buhe, s druge strane, mrze sol, pa će pobjeći ako je pospemo po površinama na kojima smo je vidjeli - podu, kauču...

Što se mrava tiče, poznato je da im cimet nije omiljeni začin. Kad ga namirišu, daju se petama vjetra, pa je zapravo najbolje kupiti štapić cimeta i ostaviti ga na mjestu gdje smo vidjeli da mravi ulaze u naš dom. Neki se kunu da ovi malci mrze i miris limuna, pa predlažu da se sokom tog agruma namoči područje kojim se kreću. Navodno on odbija i pauke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 15:39