RASPRAVA

Kako smanjiti broj ptica koje stradavaju zbog slučajnog ulova? Radi se na tome...

Ribari su obvezni podatke o ribolovu i slučajnom ulovu dostavljati putem očevidnika i izvješća

Morski galeb

 Biom/Biom

Morske ptice su često slučajni ulov, pa je u Splitu održana rasprava o tome kako smanjiti stradavanje tih životinja. Na njoj su se okupili predstavnici ribara i raznih institucija, koji su raspravljali o načinima zaštite kaukala, gregule i sredozemnog galeba.

Voditeljica projekta LIFE Artina Željka Rajković iz Udruge BIOM-a predstavila je ciljeve i dosadašnje rezultate projekta, a Sven Kapelj ugrožene vrste ptica kojima se projekt bavio te provedene aktivnosti vezane za njihovo očuvanje. Ana Miletić iz Udruge Sunce, kao partnera na projektu, prezentirala je provedene aktivnosti koje se odnose na procjenu i smanjenje utjecaja ribolovnih alata na morske ptice, piše Ekovjesnik.

- Glavno ograničenje kod predlaganja konkretnih mjera za smanjenje SUMP je to što nemamo dovoljno prostornih podataka o interakcijama između ribolovnih aktivnosti i morskih ptica. Nadamo se u budućnosti imati bolji uvid u nacionalne podatke o kretanjima ribarskih brodova te više informacija o slučajnom ulovu - rekla je Željka Rajković iz udruge BIOM i voditeljica projekta LIFE Artina.

Ribari su obvezni podatke o ribolovu i slučajnom ulovu dostavljati putem očevidnika i izvješća. Dobiveni podatci koriste se isključivo u svrhu prikupljanja podataka.

- Slučajni ulov morskih ptica se događa. Mišljenje je to ribara i institucija, međutim količina podataka je nedovoljna da se odredi događa li se često ili rijetko. Anketom koju smo proveli među ribarima zaključeno je kako ribari u očevidnike ne upisuju podatke o SUMP, najviše iz straha da će uslijediti sankcije zbog slučajnog ulova i nova ograničenja ribolova. Ovim panelom htjeli smo naglasiti potrebu prikupljanja podataka, a institucije pozvati da ohrabre ribare da upisuju podatke - istaknula je Ana Miletić iz Udruge Sunce.

- Kod ribara postoji nepovjerenje vezano za podatke koji se unose i nužno je pojednostavniti unos podataka u očevidnik. Trenutni očevidnici većini ribara predstavlja dodatno opterećenje i time se ne žele baviti - naglasio je Antonio Đivoje, ribar s Lastova.

Ivana Vukov iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede objasnila je kako je u izradi nacrt novog Pravilnika o obliku, sadržaju i načinu vođenja i dostave podataka o ulovu u gospodarskom ribolovu na moru, koji ima za cilj unaprjeđenje sustava prijave podataka o ulovu te postupni, ali potpuni prelazak na elektronsko prikupljanje podataka o ulovu.

- IOR je nadležan za prikupljanje bioloških podataka u okviru znanstvenog monitoringa koje provode znanstveni promatrači na ribarskim plovilima. Kroz novi Pravilnik o ovlaštenim promatračima u ribarstvu, koji je također u izradi, uredit će se način prikupljanja podataka i postupanje promatrača. Pri donošenju svakog pravilnika osniva se povjerenstvo u koje se uključuju predstavnici sektora ribarstva putem komorskih sustava. Također, svaki pravilnik se objavljuje i na e- savjetovanju gdje zainteresirana javnost može dati svoje komentare – zaključila je Ivana Vukov.

U svijetu se provodi niz aktivnosti i mjera kako bi se smanjio slučajni ulov morskih ptica. Ribari i sami traže rješenja kako bi smanjili oštećenja ribolovnih alata, gubitke mamaca na udicama i očuvali ravnotežu morskog ekosustava te tako osigurali ciljani ulov ribe.

- Otkad je ribara postoje interakcije s pticama, ali naš je cilj da interakciju smanjimo na najmanju moguću razinu te nađemo način kako da uz mjere upravljanja resursima koje dovode do smanjenja ukupnog ulova istovremeno povećamo njegovu vrijednost. Uključivanje ribara i nevladinih organizacija u rasprave kroz tzv. „bottom up pristup“ „ se pokazao uspješnim i vjerujemo da i u ovom slučaju može polučiti rezultate. Mjere potpore u okviru novog fonda omogućit će provedbu novih istraživanja što će biti temelj za buduće mjere upravljanja – rekao je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva, Ministarstva poljoprivrede.

Alat za bolju edukaciju dionika bit će i brošura za ribare na temu slučajnog ulova osjetljivih vrsta, na kojoj su radili udruge Sunce i BIOM, a koju će Ministarstvo predstaviti kroz niz radionica iduće godine. Nedo Ivanović (IOR) je istaknuo kako bi se edukacija trebala raditi za sve dionike u ribarstvu pa čak i kupce. Na otkupnim stanicama i ribarnicama i dalje nailazimo na zaštićene vrste. Kad bi oni odbijali ove vrste ulova onda bi ih i ribari vraćali u more.

- Kroz projekt smo identificirali nova važna područja u Jadranu za kaukala, gregulu i sredozemnog galeba, primjenjujući rezultate naših istraživanja i priznatu metodologiju organizacije BirdLife International. Dalje je potrebno raditi na proglašenju ovih područja kao dijela ekološke mreže Republike Hrvatske i definiranju mjera koje će osigurati da na ovim područjima ptice imaju dovoljno mjesta za hranjenje i odmaranje. U interesu je i ribara i ptica što manji slučajni ulov ovih vrsta, zato je ovo dobar primjer na kojem se može graditi daljnja suradnja – rekla je Željka Rajković iz BIOM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 20:18