NEOČEKIVANO

Maleno stvorenje ubija krokodile: Uopće se ne radi o predatoru, a za sve su krivi ljudi!

Iako ih neki smatraju zastrašujućima, slatkovodni krokodili igraju veoma važnu ulogu u svojim ekosustavima

Ilustracija

 Mediadrumimages/koushiksarkar/Media Drum World/Profimedia

Žabe su lak plijen za krokodile i vjerojatno su im sasvim ukusna hrana. Barem se tako čini, no, postoje situacije kada to uopće nije točno. Diljem Australije ljudi su stvorili posve neočekivan problem: iz Južne Amerike su 1930-ih uvezli žabe za koje se ispostavilo da su otrovne za brojne zmije i slatkovodne krokodile.

No, znanstvenici i rendžeri osmislili su pametan način da natjeraju krokodile da dvaput razmisle prije nego što zgrabe ovu vrstu žabe. U detoksicirane mrtve žabe ubrizgavaju posebnu kemikaliju i tako ih treniraju da izbjegavaju ovu otrovnu vrstu.

- Naši su mamci u potpunosti spriječili smrt u područjima gdje su tršćanske žabe stizale. Tako smo smanjili smrtnost za 95 posto u područjima gdje su žabe bile prisutne nekoliko godina - Georgia Ward-Fear sa Sveučilišta Macquarie, ujedno i glavna autorica nove studije, piše Green.

Iako ih neki smatraju zastrašujućima, slatkovodni krokodili igraju veoma važnu ulogu u svojim ekosustavima.

“Gubitak slatkovodnih krokodila zbog tršćanskih žaba značit će da će ribe s dna rijeka pojesti sav mamac poput kozice judembaha i ribe lardija, ne ostavljajući ništa za druge vrste - objašnjava koordinator rendžera Paul Bin Busu, a prenosi Euronews.

Koristeći kanue, rendžeri su ostavili više od dvije tisuće žaba s uklonjenim otrovima uz obale rijeka diljem četiri velika sustava klanaca u sjeverozapadnoj regiji Kimberley.

Koristeći noćne preglede i kamere za nadzor divljih životinja, tim je otkrio da su područja u kojima su se provodili ovi pokusi imala znatno smanjene stope smrtnosti krokodila u usporedbi s kontrolnim mjestima bez mamaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 08:04