PREVENCIJA NESREĆA

Ministarstvo: U vrijeme suša, životinje više migriraju i treba im donijeti vodu u staništa

Reagirali su na 44 prometne nesreće do kojih je došlo zbog naleta automobila na divljač

Ilustracija

 David Sutherland/alamy/alamy/profimedia

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Marinko Beljo reagirali su na čak 44 prometne nesreće do kojih je došlo zbog naleta automobila na divljač na području Vukovarsko-srijemske županije. Pozvali su na suradnju Lovački savez i Vatrogasnu zajednicu te županije.

- Ministarstvo upozorava da u određenim godišnjim razdobljima, ako nema dovoljno padalina, dolazi do povećane migracije divljači te je potrebna suradnja pri dodatnoj opskrbi vodom pojilišta, kako bi se ublažile posljedice sušnog razdoblja - objavili su.

U zadnje dvije godine oni su, kako kažu, proveli pet postupaka javne nabave za uslugu osiguranja u slučaju naleta divljači na vozila i svih pet su poništene.

- S obzirom na to da je prethodna polica osiguranja istekla 1. lipnja 2022., a razdoblje do okončanja postupka javne nabave neće biti pokriveno osiguranjem, odlučili smo da izravno dodijelimo sredstava Hrvatskom lovačkom savezu, koja su namijenjena za financiranje šteta od divljači u prometu i to do sklapanja ugovora o nabavi police, a visina sredstava iznosi 544.163,51 eura mjesečno. Do sada je isplaćeno ukupno 14,15 milijuna eura - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:44