PITOMO BIĆE

Morski pas snimljen ispred Trpnja kako jede iz ruke ribaru: ‘Pogledajte ga...‘

U našoj je zemlji modrulj osjetljiva vrsta, pa je njegov izlov, kao i uznemiravanje, strogo zabranjeno
 Screenshot Facebook

Morski pas modrulj snimljen je nedaleko od mjesta Trpanj na poluotoku Pelješcu, kako navodi autor videa na Facebooku koji je privukao pozornost mnogih ljubitelja ovih životinja. Nije to nimalo čudno u ovo doba godine, jer ovi morski psi dolaze u plići dio kako bi jeli, očistili se od parazita ili zato što na svijet donose mlade. Ovaj je modrulj očito došao po hranu, jer na snimci vidimo kako jede iz ruke čovjeku.

Modrulji je morski pas koji može narasti i do pet metara. Smatra se potencijalno opasnom vrstom, no to ne znači da treba paničariti kada ga vidimo. Kad nas ugleda, on obično pobjegne. Ako se i približi, to je zato što je znatiželjan. Ukoliko shvati da nije ugrožen, rado će doći do ronioca, primjerice, pa ga čak i dotaknuti glavom.

Napast će u iznimno rijetkim situacijama, baš kao i druge divlje životinje, i to onda kada ga se provocira. Kupači zbog toga ne moraju niti najmanje brinuti. Princip zaštite od modrulja je vrlo jednostavan: ako mi ne diramo njih, neće ni oni nas. Statistika to jasno pokazuje. U zadnjih stotinu godina je u svijetu bilo manje od deset neprovociranih napada.

- Svaki morski pas u moru nam je bitan. Potrebno ih je prestati loviti i dodatno štititi. Bez njihove prisutnosti dovodimo u opasnost i našu egzistenciju - rekao nam je domaći stručnjak za morski život Pero Ugarković.

U našoj je zemlji modrulj osjetljiva vrsta, pa je njegov izlov, kao i uznemiravanje, strogo zabranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:10