U utorak od 11 sati zagrebačkim Trgom bana Jelačića širit će se miris roštilja. Iako će mnogi zbog primamljivog mirisa i izgleda mesa pomisliti da je riječ o životinjskome, iznenadit će se kada doznaju od Prijatelja životinja i Mateija Negovetića, koji će na licu mjesta pripremati hranu, da je sve što nude za degustaciju potpuno biljnoga podrijetla. Ovom akcijom Prijatelji životinja obilježavaju Dan biljnoga mesa, kojim se svake godine 10. listopada poručuje da je biljno meso bolje za ljudsko zdravlje, životinje i planet. Iza roštilja, na velikom ekranu prikazivat će se kratki film o razvoju i prednostima kultiviranog mesa, preveden na hrvatski jezik.
Biljno meso ima vrlo sličan okus i teksturu kao meso životinja, a proizvedeno je od kvalitetnih biljnih bjelančevina, najčešće graška. Proizvođači mesa biljnoga podrijetla iskoristili su biokemijsku sličnost između biljaka i životinja, odnosno činjenicu da, iako biljke nemaju mišiće, sadrže bjelančevine, masti, vitamine, minerale i vodu. Za proizvodnju biljnoga mesa koristi se 72 – 99 posto manje vode i 47 – 99 posto manje obradivog zemljišta, poručuju iz udruge i dodaju kako ono uzrokuje 51 – 91 posto manje onečišćenja vode i emitira 30 – 90 posto manje emisija stakleničkih plinova. Dostupno je u gotovo svim trgovinama u Hrvatskoj i dolazi u raznim oblicima: od ćevapčića i bifteka do salama i hrenovki, što će sve Prijatelji životinja nuditi prolaznicima. Glavni adut roštilja bit će revolucionarni veganski odrezak filet mignon.
S druge strane, kultivirano meso u Hrvatskoj još uvijek nije dostupno, no Prijatelji životinja s nestrpljenjem očekuju prve takve proizvode na policama trgovina u bliskoj budućnosti. Kultivirano meso proizvodi se izravnim uzgojem životinjskih stanica. U procesu uzgoja koriste se osnovni elementi potrebni za izgradnju mišića i masti te se omogućuje isti biološki proces koji se događa unutar životinje. Identično je životinjskome mesu na staničnoj razini, no ova metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem i ubijanjem životinja za hranu. I kultivirano meso ima goleme prednosti u odnosu na konvencionalnu životinjsku poljoprivredu i meso nastalo uzgojem i ubijanjem životinja.
- Korištenje biljnog i kultiviranog mesa ublažit će krčenje šuma povezano s uzgojem životinja radi hrane, gubitak biološke raznolikosti, otpornost na antibiotike, izbijanje zoonoza i smanjiti klanje životinja. To će biti objašnjeno u kratkom edukativnom filmu o kultiviranom mesu koji će sigurno zaintrigirati prolaznike - poručili su Prijatelji životinja
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....