ZAMKE UZ CESTU

Na Plitvičkim jezerima završila akcija spašavanja vodozemaca: U dvije godine spašeno ih je 76

Od lani su u lovnim posudama i tunelima ulovili 808 životinjica, od čega je daždevnjaka 41 posto
 NP Plitvička jezera

Završetkom jesenskog praćenja migracije vodozemaca s posebnim naglaskom na pjegavog daždevnjaka zaposlenici Nacionalnog parka Plitvička jezera uspješno završavaju drugu godinu praćenja i spašavanja vodozemaca od stradavanja na jednoj od tamošnjih cesta,

- Dok se posljednji podaci proljetnog i jesenskog prohoda obrađuju, već sada možemo utvrditi kako smo u lovnim posudama i tunelima zabilježili ukupno sedam vrsta vodozemaca, a najzastupljeniji je bio pjegavi daždevnjak - poručili su iz Nacionalnog parka.

Od prošle godine su u tim lovnim posudama i tunelima ulovili 808 životinjica, od čega je daždevnjaka 41 posto. Za njih su se neke lovne posude, odnosno tuneli, pokazali aktivnijima. Naime, broj životinjica koje su tamo pronašli pokazuje kako postoje razlike između godišnjih migracija. No, svakako su potrebne i daljnje analize podataka.

- Fotografije pjegavog daždevnjaka koje prikupimo u terenskih prohodima, dalje se obrađuju kroz softver Amphibian and Reptile Wildbook kako bi utvrdili da li se jedinke uhvate i više puta, a fotografiramo za bazu podataka i svaku jedinku vodozemca. Nažalost, zabilježen je i određen broj stradalih jedinki pjegavog daždevnjaka kroz dvije godine praćenja, njih 150, dok su sve one zatečene pri prelasku prometnice, njih 76, sigurno prenesene tijekom naših jutarnjih i večernjih prohoda - istaknuli su.

Životinje se spašavaju s osam lokacija duž ceste. Ukopaju se lovne posude i postavljaju lovni tuneli, kako vi životinje upale u njih, a onda ih se prenosi na drugu stranu. Na taj se način sprječava da nastradaju pod kotačima automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 16:39